191 x bekeken

Koppejan: alternatief ontpoldering goed voor economie

Nooit gaf hij zijn strijd tegen het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder op. Tweede Kamerlid Ad Koppejan (CDA) zocht en vond telkens een nieuwe mogelijkheid om de ontpoldering op de lange baan te schuiven. Nu het kabinet heeft besloten de Hedwige buiten schot te houden, is hij dan ook opgetogen. Dat een rechtszaak van de Vogelbescherming nog roet in het eten kan gooien, gelooft hij niet.

Na vele jaren heeft u eindelijk uw zin gekregen. Dat moet een goed gevoel geven.
“Het is vooral heel goed nieuws voor de Zeeuwen, en voor de boeren. De Hedwige is uitgegroeid tot een symbool voor de strijd voor het behoud van al die prachtige Nederlandse polders, die overal onder druk staan. Dit besluit van het kabinet is een duidelijke keuze om het anders te gaan doen. En ik heb mij daar vanaf dat ik in de Kamer kwam voor ingezet.”

Dat is niet altijd gemakkelijk geweest. U heeft zich tegen uw eigen minister verzet.
“Dat klopt, het heeft nogal wat gekost. Het hielp wel dat ik de strijd altijd met anderen samen hebben gevoerd, met ZLTO, Levende Delta, Red onze polders en de waterschappen. En ik heb altijd veel steun gehad in mijn eigen fractie.”

Maar niet altijd. Toen de Tweede Kamer stemde over de ontpoldering, was u de enige CDA’er die geen groen licht gaf. Deed dat pijn?
“Op een gegeven moment heb ik inderdaad anders moeten stemmen. Ik heb er begrip voor dat het toenmalige kabinet met de rug tegen de muur stond. Maar ik was gekozen met de belofte mij hard te maken voor de Hedwigepolder. Alleen als je tot het einde blijft strijden voor je zaak ben je als politicus betrouwbaar. Ik kon daarom niet anders dan mijn eigen weg gaan, en dat werd intern ook gesteund.”

Is Zeeland met dit alternatief niet slechter af? Nu komt de aanleg van een containerterminal in het gedrag.
Nee, dat denk ik niet. Met dit besluit wordt niet alleen de polder gered, maar krijgt ook de economie een impuls. Er zijn afspraken gemaakt met Zeeland over bijvoorbeeld het versnellen van vergunningprocedures. Ik heb begrepen dat hier binnenkort al overleg over plaatsheeft.”

De Vogelbescherming stapt waarschijnlijk naar de rechter om het kabinet alsnog tot ontpoldering te dwingen. Bent u niet bang dat de Hedwige straks alsnog onder water moet?
“Ik verwacht daar helemaal niets van. Ik heb de argumentatie van de Vogelbescherming gehoord, met alle respect, als we zo bezig zijn... Daarnaast heb ik een onvoorwaardelijk vertrouwen in de democratie en geloof ik dat de politiek het laatste woord heeft. Dit besluit kan de toets der kritiek van de Raad van State doorstaan en is ook Brussel-proof.”

Viert u vanavond feest?
“Haha, ik ben al naar de bakker geweest, daar zijn de bolussen nu op. Ook heb ik een bestelling gedaan voor de fractievergadering van dinsdag. Maar voorlopig heb ik het nog heel druk met veel interviews.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.