298 x bekeken

Haagse bluf van Groninger

agd.media
Henk Bleker heeft in het driekwart jaar van zijn bewind naam gemaakt met daadkrachtig optreden en no-nonsens taalgebruik. Hij zegt glashelder waar het op staat, kiest duidelijk voor de agrarische sector en wordt daarom zeer gewaardeerd in die sector.

Onlangs kreeg hij op deze plek nog een dikke pluim voor zijn reis naar Moskou met als doel de export van groente vlot te trekken.

Lof voor zijn intenties en inspanningen, dus. Maar bij een bestuurder draait het uiteindelijk toch om het resultaat, en daarover rijzen bij steeds meer onderwerpen vraagtekens.

Een korte opsomming: 1. De Haringvlietdam zou dichtblijven maar gaat nu toch op en kier. 2. De Ecologische verbindingszone het Oostvaarderswold zou er niet komen, het reeds gekochte land wou Bleker terugsluizen naar de landbouw. Maar wat blijkt? De provincie gaat gewoon door, nu met hulp van onder meer het Wereldnatuurfonds. 3. Ruim twee weken geleden kondigde Bleker aan dat de groente-export binnen enkele dagen zou zijn hervat. Niet dus. Afgelopen maandagavond had hij het over ‘morgen of overmorgen’. Maar nu, vrijdagmiddag, is er nog steeds geen komkommer naar Rusland onderweg. 4. De Hedwigepolder. Ook hiervoor sprak Bleker grote woorden, en ook hiervoor kwam hij inderdaad met een oplossing waar de landbouw blij mee kan zijn. Maar ook hier is onduidelijk dat hij de buit echt binnenhaalt.

Wat is er aan de hand? Is Bleker naïef? Dat kan haast niet, hij is een doorgewinterde bestuurder. Is het strategie? Dan wel een riskante. Want bij elk niet-waargemaakt voorbeeld dalen zijn geloofwaardigheid en zijn gezag. Wil hij te graag scoren? Dan werkt hij zichzelf op deze manier tegen. Advies aan de staatssecretaris: wijk niet van uw koers, maar hou op met bluffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.