361 x bekeken

Boek Hedwige niet gesloten

agd.media
De Hedwigepolder is gered van ontpoldering, meldt staatsecretaris Henk Bleker. Het kabinet ziet in de Rammekenshoek bij Vlissingen en de aanleg van schorren voldoende natuurcompensatie voor verdieping van de Westerschelde. 300 hectare goede landbouwgrond blijft in tact.

Toch klinkt er - op de boeren in Hedwigepolder na - weinig enthousiasme. De ZLTO wijst erop dat er nu elders op meer hectares natuur wordt ontwikkeld. Ook de Zeeuwen hadden liever helemaal geen ontpoldering meer gezien. De Partij voor Zeeland had daar na het ‘akkoord’ over diens stem bij de Eerste Kamerverkiezingen ook een beetje op gerekend. Een tegenvaller dus. Het alternatieve plan is ook nog eens 36 miljoen euro duurder.

De Vlamingen wijzen Rutte fijntjes op het Scheldeverdrag. Zijn collega Kris Peeters eist opheldering. Hij geeft alvast een schot voor de boog. “Verdragen moeten worden nageleefd. Dat geldt ook voor Nederland.” De Europese Commissie zal de plannen pas achteraf toetsen.
Veel eerder zal een Nederlandse rechter zich erover moeten uitspreken. Vogelbescherming vindt dat de polders niet zomaar tegen elkaar kunnen worden ingeruild.

In weerwil tot wat Bleker wil doen geloven, is het boek Hedwigepolder nog niet gesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.