Redactieblog

369 x bekeken 15 reacties

Zin en onzin van Sieta

Sieta van Keimpema, vice voorzitter van de European Milk Board (EMD) demonstreert maar door. Vorige week nog met 50 andere Nederlandse boeren in Brussel. Te midden van enkele honderden Europese collega’s.

Fijn dat Sieta onverdroten doorgaat. Ook nu de melkprijzen eigenlijk wel goed zijn. Maar het kan slechter worden, nietwaar. Sieta ziet dat ook al aankomen. De vraag naar melk neemt volgens haar af en het aanbod toe. Een nieuwe melkprijscrisis is nabij.

Zo sombert deze boerenleidsvrouw verder. De coöperatie krijgt ook nog tik mee. De transparantie is bijvoorbeeld bij FrieslandCampina verdwenen. “Een gemiddelde boer snapt niets meer van het jaarverslag”, zegt Sieta. Daarom wil ze vertrouwenscommissies instellen, die het reilen en zeilen van de coöperaties doorgronden.

Wat een onzin. Sieta onderschat de gemiddelde boer. Die weet best hoe de melkprijs van FrieslandCamina wordt vastgesteld en hoe de winst wordt verdeeld. Daar kun je het niet mee eens zijn, maar het overgrote deel van de boeren begrijpt het systeem. Met uitzondering van Sieta zou je bijna denken.

En dan een vertrouwenscommissie. Wat een belediging voor het bestuur van FrieslandCampina. En voor de Raad van Commissarissen. Om nog maar niet te spreken van de Ledenraad. Daar wil Sieta nog een vertrouwenscommissie aan toevoegen. Weer een laag duurbetaalde ambtelijke bestuurders. Hoe krijgt ze het in haar niet onaantrekkelijke hoofd.

Nee Sieta, de weg die je nu bewandelt is de verkeerde. Sterker nog, je bent de weg kwijt. Nog even en je demonstreert alleen in Brussel.

Vergaderboer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  We mogen blij zijn met mensen als Sieta. Wie zal anders voor
  ons op komen. En zo enthousiast hoef je nou ook weer niet
  te doen over de melkprijs, die kan altijd nog beter. De kosten
  van kunstmest en krachtvoer, energie etc. rijzen ook de pan
  uit. FrieslandCampina mag best kritisch de maat gemeten worden.

 • no-profile-image

  Nog even en vergaderboer moet een keuze maken tussen enerzijds aan de slag/werk gaan om nog voldoende melkgeld te realiseren en anderzijds stoppen met de melkerij om via schrijfwerk een inkomen te halen. Weet het allang dat vergaderboer niet kan kiezen omdat hij stiekem Sieta een fantastische toekomst gerichte vrouw vindt, maar niet durft toe te geven vanwege een jaloerse vrouw.

 • no-profile-image

  Tja Sieta, die wil nog weer een laag bestuurders(vertrouwenscommissie). Welnu voor haar ligt er een kans want FC zoekt een nieuwe voorzitter toch?
  Als je dan toch zo vaak aan de zijlijn staat te roepen dat FC het niet goed doet dan is dit de kans vind ik.
  Voor de DDB staat wel weer een andere actievoerder op als dat nodig is want om nu met deze melkprijs in Brussel te gaan demonstreren dat zijn de beroepsactievoerders en die staan er ook als de melkprijs 50 cent is want dan zijn de kosten wel weer opgelopen want we maken zelf onze kostprijs hoog.

 • no-profile-image

  Je bedoelt dat de overheid de kostprijs hoog maakt.

 • no-profile-image

  Helemaal eens met vergadeboer. Sieta zou meer thuis moeten blijven dan komt het wel goed met haar en de winst.

 • no-profile-image

  Jan T.

  Uit Sieta's houding spreekt een sterk wantrouwen tegenover de coöperatie. Kan zij ook eens vertellen wat de reden daarvan is? Coöperaties zijn veel transparanter dan particuliere ondernemingen. Daar hoor ik haar nooit over. En doen onze coöperaties het nu zo slecht? Ik denk het niet. En om nu weer een nieuwe bestuurslaag toevoegen lijkt me onzin. Dat brengt alleen maar kosten met zich mee.

 • no-profile-image

  Vergader boer ,beste JanT . Z.L.T.O. de vos in schaapskleren de Multinational .Eigenaar van REDAC..CHV .De vlees de melk, de aardappel industrie enz . worden allemaal beheerst door Z.L.T.O.
  ER IS GEEN ENKELE ORGANISATIE IN HOLLAND MET ZO EEN ONDOORZICHTIGE ACHTERBAKSE STRUCTUUR als het Z.L.T.O. .Eén organisatie waar geen enkele boer of burger van waarde voor is . Alleen macht meer MACHT telt .
  Eén wereld speler een gevaar voor de vrije ondernemer ,boer,
  Daag jullie uit om de structuur , macht verdeling organisatie, geld
  stromen van Z.L.T.O. bloot te leggen.

 • no-profile-image

  Hamstra, je vergeet de Rabo, DLG, LNV en de Wur nog. Overal zijn ze geïnfiltreerd. Inderdaad een enge kliek.

 • no-profile-image

  En de maanlanding heb ze ook in scene gezet.

 • no-profile-image

  Ze zijn ook geïnfiltreerd bij het KNMI en hebben daar de droogte veroorzaakt !!

 • no-profile-image

  Beste Jan. Neem een bord brinta, of kom met iets concreets.
  Z.L.T.O. is de GROOTSTE ACHTERBAKSE ONDOORZICHTIGE
  ORGANISATIE die ons land kent.
  Daag je nogmaals uit met iets overzichtelijkst te komen die het tegen deel bewijst. Doe het niet voor mij , maaar voor de boer.

 • no-profile-image

  @hamstra:
  waar heb je toch aanknopingspunten in het stukje van vergaderboer gevonden voor een tirade over ZLTO? Of krijgt ZLTO bij jou standaard overal de schuld van? Maakt de wereld meteen een stuk overzichtelijker.....
  Je lijkt M. Thieme wel, die ook echt in alles een aanleiding vindt om het over dieren te hebben, ook al gaat het bv over de economische crisis in/van Griekenland. Zou ZLTO daar ook achter zitten?

 • no-profile-image

  Jan T schrijft dat uit de houding van Sieta een sterk wantrouwen spreekt tegen de coöperaties en vraagt zich af waarom men dit niet heeft tegen particuliere zuivelondernemingen.

  De NMV wordt niet gedreven door wantrouwen maar door frustraties. Het is een club boeren die niet kunnen verdragen dat bij de cooperatie andere boeren in het bestuur zitten en zijzelf een boer in de zaal zijn. Bij de particuliere zuivelondernemingen zitten geen andere boeren in een bestuur en hebben ze dit probleem niet.

  De NMV heeft de DDB niet opgericht om een hogere melkprijs te krijgen. Ze weten zelf ook wel dat dit niet kan.
  Ze zagen in de DDB een mogelijkheid om macht te vormen tegen de coöperatiebesturen met geen ander doel dan hun frustraties te bekoelen.
  Ook het huidige plan van Sieta moet in deze lijn begrepen worden. • no-profile-image

  die simpele zielen zijn geen vrije markt gewend zeker?
  dan maar gauw de co-op s de schuld geven,lekker makkelijk.
  wees maar blij dat er co-op s zijn,die betalen altijd!!

 • no-profile-image

  Als je na jaren achter feiten komt die het daglicht niet kunnen verdragen, ga je eeens nadenken. Er zijn veel godsdiensten op de wereld en ook kennen we veel godsdienstoorlogen. Ze menen allemaal dat ze heilig zijn, maar velen gaan over lijken. Dit is voor velen weer dat de geloofwaardigheid verloren gaat! Dit is helaas ook bij de cooperaties. De meeste gaan voor eigen gewin, i,p.v.voor de boeren waarvoor ze zijn opgericht.Ik denk dat dit bijna in elke sector een probleem is. Ze worden bijna allemaal ver onderbetaald wat de opbrengst van de producten betreft.En maar proberen om de kostprijs laag te houden, schiet hij peilsnel omhoog! Daarom denk ik dat Sita het heel goed ziet en dat er veel blinden zijn die het pas door hebben als ze tegen de dikke muur aan lopen! Een goede bestuurder houdt overzicht op de weg, een slechte bestuurder ziet niets aankomen en veroorzaakt ongelukken!!!!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.