Redactieblog

333 x bekeken

Vol verbazing

Ik hoor een trekker ons erf op pruttelen. Een onbekende, weet ik meteen. Want onze eigen trekkers herken ik ondertussen uit duizenden, met hun unieke gepiep en gekraak. De kleine slaapt, dus ik ga snel naar buiten voordat de onbekende bestuurder onze koebel bij de deur heeft ontdekt en de verleiding niet kan weerstaan.

Maar als ik buiten kom, zit de man nog in de trekker. Bang voor de honden. Typisch Roemeens. ”Bijten ze?”, vraagt hij, terwijl hij de deur openzwaait. En dan zie ik het pas: het is onze vrouwschuwe buurman! En hij sprak zowaar twee woorden tegen me. ”Nee, die blaffen alleen maar,” stel ik hem gerust en dan klimt hij naar beneden.

Ik kan mijn oren niet geloven, want er volgt een heel verhaal. Hij komt het kalfje ophalen dat Michel aan hem verkocht had (díe buurman?). En hij vraagt hoe het met de kleine is en vertelt dan dat hij binnenkort voor het eerst opa wordt (hij heeft kinderen?).

En vervolgens trekt hij de portefeuille om mij het geld te geven. Waar ik nóg verbaasder over ben. Want ik had van Michel begrepen dat de buurman om de haverklap om een kalfje had gevraagd, maar steevast de prijs te hoog had gevonden. Terwijl wij eigenlijk continu met de prijs omhoog kunnen, want er komen steeds meer mensen vragen om stierkalfjes. En hoewel 100 euro niet veel is, was Michel voor de buurman toch maar wat gezakt. Zonder veel vertrouwen echter dat we het geld snel zouden zien. Maar nu loopt hij er mee voor mijn ogen te flapperen!

Ik loop met hem mee naar het kalfje, dat hij zonder moeite optilt en naar de trekker draagt. Waar, wat me nu pas opvalt, een soort kooi achter hangt om het kalfje heerlijk op een bedje van stro mee naar zijn nieuwe thuis te vervoeren. Dat is nog eens wat anders dan in de kofferbak van een auto. Ik beloof mezelf plechtig voortaan nooit meer te oordelen over mensen die ik niet ken. Met een blij gevoel zwaai ik de pruttelende trekker met ons kalfje uit.

En als ik een paar dagen later langs de buurman rijdt, zie ik ons kalfje heerlijk buiten in het groene gras grazen! Geweldig. Voor zo’n nieuw thuis wil ik wel vaker wat met de prijs zakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.