Boerenblog

1518 x bekeken 17 reacties

Varkenslucht

Rodney leeft 24 uur per dag in huis. En niet in de bijkeuken, nee, gewoon in de woonkamer.

Op de agenda van vandaag staat: ‘Rodney’. Rodney moet ontschurft worden. Rodney is een varken. Mijn collega waarschuwde me al dat ik niet moest schrikken. Dat doe ik dus wel. Want Rodney blijkt een 250 kilo wegend varken. Gecastreerd, dat wel, maar nog steeds enorm groot voor een huisvarken. Want dat is de schok: Rodney leeft in huis! Eerst denk ik nog even dat Rodney de bijkeuken gebruikt voor de nacht en verder in de tuin leeft, maar dat is een illusie.

Stank

Rodney leeft 24 uur per dag in huis. En niet in de bijkeuken, nee, gewoon in de woonkamer. Rodney ligt op de bank, Rodney loopt door de keuken, Rodney kijkt samen met zijn vrouwtje tv en Rodney eet mee met de familie. Het hele huis stinkt naar Rodney. Want hij komt zelden buiten en doet zijn ontlasting ook gewoon in de woonkamer. En dat vindt zijn vrouwtje heel normaal.

Minivarken?

Ik vraag Rodney’s bazin waarom ze in hemelsnaam een groot landvarken midden in een woonwijk in huis houdt. Ze vertelt dat ze Rodney heeft gekregen van een boer. Die boer vertelde haar dat Rodney een minivarken was. Dat Rodney als big al groter was dan het gemiddelde minivarken, wekte geen argwaan. Dat Rodney acht maanden later bijna 300 kilo woog, wel. Dus als ze me vraagt of Rodney niet wat groot is voor een minivarken, moet ik heel hard op mijn tong bijten om niet te lachen. Het goede nieuws: Rodney is gecastreerd en nu bijna een jaar oud, dus veel groter dan dit zal hij niet meer worden.

Paniek

Nu is Rodney redelijk goed opgevoed, maar een veearts met een spuit is natuurlijk geen leuk bezoek. Dus Rodney gaat er als een speer vandoor. Zijn baasje heeft een pak biscuitjes om hem te lokken, maar zodra Rodney me in zijn ooghoek ziet aankomen, rent hij weg. Nu is de woonkamer niet heel groot, maar een 250 kilo wegend varken dat rondjes rent om de tafel en daarbij de grond doet trillen en de beeldjes en borden uit de kast laat stuiteren, kan toch behoorlijk wat schade aanrichten. Het baasje raakt lichtelijk in paniek, want ‘dat doet Rodney anders nooit’. Aangezien zijn vrouwtje echt werkelijk alles eng en zielig vindt, kan ik geen strop gebruiken. Bovendien is de enige revolverspuit die we op de praktijk hebben, net overleden. Ik moet Rodney dus van dichtbij benaderen om een welgemikte injectie te geven. En ik weet dat ik maar één kans heb, want Rodney laat zich niet twee keer door mij voor de gek houden.

Niet leuk

Terwijl ik in een woonkamer een varken probeer te vangen, staat zijn baasje inmiddels met tranen in de ogen. Rodney vindt mij namelijk helemaal niet leuk (logisch: ik had een spuit in mijn handen) en maakt nogal wat lawaai. Ik heb geluk, op het moment dat hij in een hoekje staat, kan ik hem net raken. Rodney stuift naar de andere kant van de woonkamer. Omdat ik me een beetje schuldig voel tegenover zowel Rodney als zijn vrouwtje, zit ik vervolgens nog een kwartier met koekjes op de grond om het goed te maken met het varken. Maar de liefde is over, Rodney gaat mij niet meer leuk vinden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jeroen

  En dit is gezond voor een varken, de hele dag in huis. Gaddamme

 • no-profile-image

  Vera

  Wat een bak, Suzanne. En met veel humor geschreven... zo mag van mij de dag wel vaker beginnen :-) Groet, Vera

 • no-profile-image

  Jo

  Wat een hilarisch verhaal, jammer dat het niet gefilmd is...

 • no-profile-image

  Agrarier

  Kon je het advies richting slachthuis niet geven? Was misschien een veel beter idee voor varken en voor familie.

 • no-profile-image

  Suzanne

  Agrarier: leg me uit waarom dit varken naar de slacht moet? Familie is er, op hun eigen aparte manier, blij mee, varken krijgt schoon water, voedsel en een hoop aandacht. En nee, ik denk niet dat het gezond is een varken in huis te houden. Maar ik denk ook niet dat een gemiddelde kraamstal een feest is voor een varken....

 • no-profile-image

  AGRARIER

  Suzanne,

  Is de varken echt gelukkig? Wat met de risico van ziekte richting familie, als ie al zijn ontlasting in huis doet.
  Kraamafdeling is een discussie apart. Perfect is geen 1 systeem. Biologisch,gangbaar,ecologisch of wat dan ook.

 • no-profile-image

  suzanne

  Hoe meet je het geluk van een varken? Ik heb geen cortisol oid gemeten, dus ik kan daar alleen maar subjectief op antwoorden. Ik denk zeker dat dit varken gelukkiger is dan het gemiddelde varken in de intensieve veehouderij. Hij ligt de hele dag een beetje te knorren bij de tv, heeft zijn eigen zand/modderbadje in de hoek van de keuken en heeft bewegingsvrijheid (voor zover de grootte van de woonkamer/keuken dat toe laat).
  Wat betreft de risico's voor ziekte-overdracht van mens op dier: zij kiezen hier zelf voor!
  Als dierenarts is het onze taak te wijzen op eventuele risico's (de vraag is hoe groot deze hier zijn en hoe groot de kans is dat Rodney - als ie nooit in contact komt met (mest van) soortgenoten/de buitenwereld- iets oploopt) maar het is aan de eigenaar om te beslissen wat zij met dergelijke adviezen doen. Ik bedoel: een gemiddelde huiskat kan ook de zandbak van kinderen bevuilen met wormen, moeten we dan alle katten verbieden? Nee, dan moeten we de eigenaar voorlichten en vertellen dat het verstandig is om zijn kat regelmatig te ontwormen en de zandbak van zijn kinderen af te dekken voor evt buurtkatten die misschien niet ontwormd zijn etc.
  Is mijn vraag: gaat het je om het welzijn van dit varken, het welzijn van de eigenaar of wil je een bepaald statement maken?

 • no-profile-image

  Agrarier

  Suzanne, Statement maken,omdat ik het niet met je eens ben?
  Ik vind het doorgedraaid,zelde als mensen reptielen houden,apen, etc etc.
  Dat is een MENING.

 • no-profile-image

  Suzanne

  Prima, heb je mening! Maar vraag me dan niet waarom ik dat varken niet laat slachten.
  Ik vind het ook vrij abnormaal/doorgedraaid om een landvarken in huis te houden, maar wie ben ik om daarom dat varken naar een slachthuis te sturen? Zodra ik van mening ben dat dat varken er onder lijdt, grijp ik echt wel in (dat is nl mijn werk!)

 • no-profile-image

  Veehouder

  Citaat: "Hij ligt de hele dag een beetje te knorren bij de tv". Het doet denken aan junkfood verslaafde jongeren die opstaan en slapen gaan met de afstandsbediening in de handen. Dan toch maar het varken in goed verzorgde handen van de boer.

 • no-profile-image

  maarten

  Suzanne, je hebt gelijk je kunt de eigenaar op bepaalde risico's wijzen tav hun gezondheid en/of het varken. Als ik het goed begrijp had het varken last van huiduitslag of schurft? Dan lijkt mij een oppervlakkig middel toediening ietsje minder risico tav huisraad en dierenarts.
  Tja een dergelijk groot varken in huis, moet kunnen, onze varkens kunnen ook flink tegenspartelen als wij ze moeten verplaatsen. Een jaar terug haalde een overjarige fokbeer mij eigenlijk zonder zijn opzet even mijn knie open. Direct schoongemaakt en aan een stevige penicillinekuur, na twee week was de knie weer klaar maar ik weet nu goed, het blijft uitkijken met dergelijke monsters. Hij is nu bijna klaar voor de slacht en ik denk dat hij nu 400 kg weegt.
  Veel succes

 • no-profile-image

  Henk

  Citaat " dan toch maar het varken in goed verzorgde handen van de boer". Niets ten nadele van deze verzorging, maar gaan die er mee hardlopen ofzo? Volgens mij liggen die varkens ook gewoon de hele dag, alleen dan in een hok ipv in een woonkamer...

 • no-profile-image

  Veehouder

  Ze liggen dan in ieder geval bij soortgenoten Henk, een varken is een sociaal dier en honderd keer slimmer dan een koe bijvoorbeeld.

 • no-profile-image

  Maaike

  Ieder zijn mening, en de beste stuurlui staan aan wal.......
  Mijn mening: je schrijft ontzettend leuk en grappig Suzanne! Heerlijk om te lezen, ook al lees ik tussen de regels door dat het een zwaar beroep is wat je hebt. En over het welzijn van het varken; ik denk dat jij genoeg opleiding hebt om te zien of het beest aan het lijden is en dat je mans genoeg bent om de baasjes de waarheid te zeggen. Was je onze veearts maar......... :-)

 • no-profile-image

  Suzanne

  Dank je :)

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Suzanne het kan nog gekker Een jaar of 8 geleden komen er twee maanen bij ons het erf op gereden die vroegen of ons andere huis(op dat moment leeg) ook te huur was, het was voor een kennis die docente was op landbouw universiteit in Montreal en nu in St Marthe woonde Dus even m'n vriend in het buurdorp St Marthe gebeld die wist direct wie het was ,,Die woont in het huis van O' Connell het is er een rotzooi en ze heeft 'n koe in huis en doet alle moeite om ze er uit te krijgen ,, Toen ik de twee mannen een paar dagen later vertelde van mijn negatieve beslissing werd mij middels een scheldserenada medegedeeld dat het toch wel erg associaal was om een zieke niet in huis te willen

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Suzanne ik zie dat 'n woordje vergeten ben voor alle duidelijkheid het moet 'n zieke koe zijn

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.