207 x bekeken

Suiker hier houden

agd.media
Verder liberaliseren of niet? Die vraag is weer eens actueel in de discussie over de toekomst van het Europees landbouwbeleid. Hardline-liberalen lijken sterke argumenten te hebben voor verdere afbouw van marktregulering. Rietsuiker is gewoon veel efficiënter te produceren dan bietsuiker.

Een LEI-rapportje bevestigt dat. Toch is het veel te kort door de bocht om nu maar te roepen dat het afgelopen moet zijn met het suikerbeleid. Ten eerste is er al drastisch gesneden, waardoor veel traditionele bezwaren tegen het EU-beleid weggenomen zijn. Ten tweede is het afgelopen jaar de interne prijs lager dan de externe prijs. Een bewijs dat de consument niet alleen maar nadeel heeft van de marktbescherming.

Het belangrijkste argument voor handhaving is dat de wereld juist nu leert inzien dat de vrije markt niet alleen zaligmakend is. Juist een product als suiker, dat lang bewaarbaar en wereldwijd verhandelbaar is, leent zich heel goed voor speculatie. Met als gevolg sterk fluctuerende prijzen. De suiker- en ook de graanmarkt heeft er nu al last van, om van de drama’s in de financiële wereld nog maar te zwijgen. Het is de keerzijde van een te ver doorgevoerde vrijemarktideologie.

Niet doen dus, die regulering afschaffen. We zouden het kind – een bloeiende suikerindustrie – weggooien met het ideologische badwater.

Of registreer je om te kunnen reageren.