202 x bekeken

Softe aanpak

agd.media
Ook rundveehouders ontkomen er niet aan om te minderen met hun antibioticagebruik. Een speciale taskforce heeft een plan gepresenteerd hoe de halvering die de overheid eist, voor 2013 bereikt moet worden.

Kernpunt is dat maatregelen niet meer vrijblijvend zijn. Zaken als een bedrijfsbehandelplan, de ’geborgde’ dierenarts en de genormeerde dierdagdosering worden opgenomen in de kwaliteitssystemen in de melkveehouderij.

Met harde hand gaat het nog niet. Duidelijkheid over eventuele sancties is er nog niet. Zo brandend is het probleem in deze sector nou ook weer niet. Voornaamste doel van de convenantpartners is nu nog dat ze willen laten zien dát ze bezig zijn.

Dat is wel een erg softe inzet. Natuurlijk, de melkveehouderij is niet de sector met het grootste antibioticaprobleem. Maar het probleem is er wel. Voor een standaardsituatie als droogzetten worden preventief standaard hoogwaardige antibiotica gebruikt, die ook in de humane geneeskunde belangrijk zijn. Dat is een werkwijze waar de hele veehouderij vanaf moet.

In de intensieve veehouderij heeft de fluwelen handschoen niet gewerkt. Het is te hopen dat dit in de melkveehouderij anders ligt. Anders is er zo weer een jaar om en begint te tijd écht te dringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.