Redactieblog

366 x bekeken

Poortwachter

De moderne grootgrondbezitter kan zijn omgeving negeren.

Vorige week hebben we met een bierflesje in de hand de wintergeesten uitgezwaaid. Dat gebeurt in Noord- en Oost-Nederland en in Noord-Duitsland met het paasvuur. Voor ongelovigen in wintergeesten is het een sociaal evenement met historie: eerst samen een bult van snoeihout bouwen en die dan in de brand steken.
In mijn dorp wordt het paasvuur bedreigd door een moderne grootgrondbezitter, een soort nutsbedrijf dat veel grond rond het dorp heeft opgekocht. Ze willen geen paasvuren en jagen is ook verboden, maar dat terzijde. Met de macht van hun hectares proberen ze het dorp hun wil op te leggen.
Mijn collega, professor Huigen, noemt grondeigenaren met dergelijk niet-sociaal gedrag new gatekeepers, nieuwe poortwachters dus. Het kunnen golfclubs zijn, natuurorganisaties, waterwinners, mijnbouwbedrijven, overheden of rijke particulieren. Hun kenmerk is dat ze veel grond en macht hebben en zich niets aantrekken van de sociale verhoudingen. Oorzaak van hun ongepaste gedrag is dat ze niet ter plaatse wonen, ze maken geen deel uit van de lokale samenleving. Als dat wel zo was, hadden ze rekening te houden met hun sociale omgeving. Dan gold ook hun privébelang.
Elke boer weet: als je met je bedrijf geen rekening houdt met andermans belang, word je uitgekotst. Geen uitnodiging voor verjaardagen, geen hulp bij noodgevallen, geen praatje in de winkel. Zo wil je niet wonen, en zeker je gezin niet. Dus houd je rekening met anderen. De nieuwe poortwachter hoeft dat niet. Hij woont er niet en heeft er geen vrouw en kinderen. Er wordt toch al niet met hem gepraat. Dat kan niet eens, hij heeft alleen maar een website en antwoordapparaat.
Er is maar één manier om zulke poortwachters aan te pakken, en dat is met publiciteit. Want voor negatief nieuws zijn ze gevoelig. Maar ja, dat vinden we niet netjes hier. Toch, ooit komt het zo ver dat ik er een stukje over schrijf. Oeps…

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.