Boerenblog

1072 x bekeken 14 reacties

Koeien en schurken (13)

Eind goed, al goed? Het begint er in ieder geval op te lijken.

De laatste dagen van mijn tweede bezoek aan het koeien en schurken-bedrijf heb ik me vooral beziggehouden met mastitis. De meeste klauwproblemen waren al verholpen, nieuwe kwamen er niet meer bij. De kalveren waren ook op de rit. Maar om een of andere reden kregen de koeien ineens last van uierontsteking. Eerst ben ik maar eens functioneel boos geworden, want ondanks gemaakte afspraken werd er nauwelijks voorgestraald. Eerst voormelken, zieke dieren behandelen met injectoren; als je dat doorvoert, blijf je normaalgesproken de problemen wel voor. Dan moet je natuurlijk wel goede injectoren gebruiken. Het spul kwam uit Rusland, Wit-Rusland en Polen en toen ik dat zag, dacht ik meteen: ik zou het bij mezelf nergens op smeren, want ik zou bang zijn er wat van te krijgen.
Ik drukte de directeur op het hart het goede Westerse spul te regelen. Dat lukte hem niet, dus heb ik via via in Almaty maar wat Mastijet Forte geregeld. Vanaf het moment dat dit spul werd ingezet, waren de problemen over.

Hordes deskundigen

Het bedrijf wordt opgezet met staatssteun en omdat er zoveel fout ging, heb ik in de 14 dagen dat ik er was hele hordes controleurs en deskundigen voorbij zien komen. De ene hoge professor nog (on)kundiger dan de andere. En maar uit de hoogte spreken hoe het gedaan moet worden. Ik ging altijd aan de andere kant van de stal aan het werk, of vertrok als ik ze de stal in zag komen. Want iets anders dan er tegenin gaan was er niet bij.

Op een gegeven moment kwam weer zo’n stel hotemetoten kijken. De directeur had er gewoon zin in om de gezonde kalveren te tonen, bij min 10 buiten. Zo trots als een pauw was hij, toonde alles en legde alles uit. De hoofdveeartsen keken vol ongeloof en zeiden: "Dit kan niet. Dit mag niet. Die Nederlander van je is niet wijs met zo’n advies. Hoe kun je dat nu opvolgen?"
De directeur joeg ze daarna nog verder op stang door vanaf een afstand te vragen: "Bert, tot hoeveel kou blijf je ze buiten zetten?" Ik snapte zijn vraag wel en riep hard terug: "Tot min 40 uit de wind. Dan vriezen alleen de oren en staart er af, maar het kalf blijft verder 100 procent gezond." Je had die koppen moeten zien. En de directeur maar lachen. Wat zinde hem dat goed, die samenwerking met mij. En mij ook natuurlijk. Het gaf tenminste wat lol na een dag of tien ellende.

Weg met die sprookjes

Op de laatste dag kwam een grote commissie met alle deskundigen uit de 'stan' naar het bedrijf. Na wat te hebben rondgelopen in witte jasjes gaven ze de directeur een aantal A4-tjes, waarop stond waarom en hoe de koeien kapot gingen. Naar het schijnt bekeek hij de papieren, legde ze toen neer en keek de mannen een hele tijd stil aan. Toen ging hij los. "De sprookjes die jullie hebben opgeschreven, kunnen de prullenbak in. Er komen hier Nederlanders die me zeggen dat wij minder verstand hebben van koeien dan een kip. Daar ben ik nog steeds heel kwaad over, maar ik wil hem bewijzen dat ik wél meer verstand heb dan een kip. Maar als ik zo naar jullie kijk en jullie aanhoor, begin ik hem wel gelijk te geven. Het is nu 2011, deze koeien zijn van 2011 en moeten behandeld worden volgens de kennis van 2011 en met de middelen en methoden van 2011. Ik begin nu, na ruim een week met Bert gewerkt te hebben, duidelijk resultaten te zien. Ik adviseer jullie je advies mee te nemen en te maken dat jullie weg komen. En als me dat niet snel genoeg gaat, graaf ik een gat en smijt jullie er in."

Later is hij ook zo tekeergegaan tegen de hoofdverantwoordelijken van elke tak in het bedrijf. De inseminatrice was erbij en vertelde me dat hij ook daar de riedel van het kippenverstand had afgestoken. De medewerkers reageerden er niet eens op. Toen zou de directeur gezegd hebben: "Tja, hij schijnt toch gelijk te hebben." Hij eindigde vervolgens de vergadering en joeg iedereen het kantoor uit.

Lachend weg

Op mijn laatste dag daar ging ik 's avonds naar hem toe. Ik zei: "Ik ga en kom even gedag zeggen." Hij stond op en kwam naar me toe. Hij gaf me een hand en ik bleef die vasthouden. Hij zei: "Bert, ga niet kwaad of slecht denkend over ons naar huis, want het helpt je niet dat je zo kwaad bent op ons." Ik zei hem: "Oké, maar je bent zelf ook geregeld een heel vervelende kerel." Hij lachte met zijn hele gezicht. Ik liet zijn hand los en ging lachend weg.

Het bedrijf is veranderd

De twee weken daar hebben het hele bedrijf veranderd. In goede zin. De koeien zijn nu veel gezonder en veel schoner, doordat ze zichzelf weer verzorgen. Per dag 2 liter melk per koe meer maakt toch 1.000 liter per dag meer. De koeien vreten ook beter en meer, vooral door het smakelijker rantsoen. Maar het werkvolk is gewoonweg een ramp. Het meidje belde me laatst en gaf aan dat ze er gelukkig 15 had kunnen laten afvloeien, er is nu het loopt minder werk op het bedrijf. Een goede zaak. Nu maar zien of ik er nog eens kom in de toekomst. Ik hoop van wel, zodat ik kan zien hoe het verder gaat. Maar ja, er zijn nog meer bedrijven waar ik heen ga en nog vaak voor gevraagd word. Dus ik zal de zomer dit jaar ook wel weer doorkomen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,

  Mooi dat het ook zo kan! Kan je maar iedergeval tevreden aan terug denken. Overal in deze landen begin je zo te werken.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen. ja als ze nu blijven doen zo als voor 2e keer is voor gedaan dan zullen er zeker geen 200 koeien en 250 kalveren meerkapot hoeven te gaan.Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Misschien kan je voor gedragen worden als specialist ipv van de oude bejaarden met jampot glazen van nu. Misschien komt er dan ook eens een tijd, dat ze een melkoverschot krijgen en niet van alles in "melk" stoppen,zodat het melk lijkt.

 • no-profile-image

  Bert

  Jeroen.Er is inderdaad iemand bezig voor me zo als jij bedoelt voor te dragen.Maar ja je weet wel hoe dat zal gaan.Melk overschot hier zit er echt echt nog lang niet in.En zeker niet die je als kwaliteit kunt aanmerken.
  Groeten

 • no-profile-image

  boerin

  Bert , heel hartelijk dank dat we van deze soap-story mochten mee-genieten en leren. Hopelijk wordt je volhardendheid ook op de lange termijn beloond met blijvend positieve resultaten.

 • no-profile-image

  Bert

  Ha Ha Boerin Friesland die soap story zal me altijd bij blijven.Gewoon onvoorstelbaar.En nog steeds zeggen dat hun jampotjes glazen brillen manneks niet hun fout is.
  Groeten en gaan door.

 • no-profile-image

  Charly's Devil

  Het is altijd lachen met die Hotemetoten. Ze hebben het voor het zeggen, maar ze weten vaak niet wat werken is. Laat staan dat ze weten hoe het werkt.
  Een witte jas wordt vies als de hotemetoot aan het werk gaat. Blijft de jas wit dan zal ie gezweet hebben. Ja, ja.
  Lees nog even de reactie op jouw vorige bericht Bert. Dan zie je hoe je de spijker op zijn kop hebt geslagen met jouw laatste bericht.
  Succes man in het nieuwe land van de onbegrensde mogelijkheden. En voor de verandering ligt dat deze keer ten Oosten van Nederland.

 • no-profile-image

  Bert

  Charly`s devil. Met op de voer gang blijven staan bereik je niks ik niet en anderen ook niet hier.Om dat de mensen in de stront totaal niet weten van heo en wat en als je dan zelf niet voor doet en laat zien hoe het kan dan zien ze dat het echt KAN.En door dat je mee in de stront en laat zien hoe je met een dier om kunt gaan en meer bereiken dan met een stuk ijzer. Krijgen geloven ze je ook en luisteren gewoon naar je en krijgen er plezier in om met je mee te doen.Nou ja niet allemaal maar die stuur of sla je weg. Is gewoon leuk man om mensen uit het stenen tijd perk 2011 werk wijze bij te brengen.

 • no-profile-image

  Jan Abbink

  Hallo Bert, Je bent daar nog lang niet uitgewerkt hoor ik wel. Als ik het goed heb zijn ze momenteel weer een 1500 vaarzen aan het zoeken voor Rusland. Je moet je zelf na die tijd toch niet gaan afvragen hoe die vaarzen het daar zouden hebben. Ook hoorde ik dat je bezoek had gehad van Joost van Kreij afgelopen winter. Die wist zijn verhhal ook hier al over te brengen. Ik hoop dat je nog lang blijft schrijven om te horen hoe het daar gaat.

  mvg Jan

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Gelukkig Bert, ge hebt succes geboekt!!!... Het mooiste vind ik dat je de directeur heb kunnen bekeren (met hulp van de inseminatrice, want dat is ook een beste meid denk ik). Het ongemotiveerde personeel en de gebruikelijke halfslachtigheid zal voorlopig in de hele voormalige Sovjet-Unie, een probleem zijn, denk ik(?). Ik heb genoten van jouw ijzeren wil en DOORZETTINGSVERMOGEN, SUPER !!!... Groeten uit Midden-Europa.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jan Abbink.Nee daar kom je niet uitgewerkt door de eenvoudige redenen dat er gewoon geen kennis rond loopt op dat bedrijf. op inseminatrice na. zo ver ik weet moeten er als alles door gaat zeker nog 3300 vaarzen dit land in komen. 2 bedrijven kan weer gevaarlijk worden voor een dier. 1 bedrijf daar zal het zeker wel goed komen en daar ben ik al enkele keren geweest op hun bestaand bedrijf en die zullen me wel zeker vragen als nieuwe koeien komen.
  Joost van Kreij beste kerel met veel kennis van melk installatie en die vaak moeilijk aan te sluiten elektronica. die heeft af en toe ook zijn bedenkingen gehad daar.Heel plezierig mee te werken met Joost.Zijn persoonlijke elektronica pc en telefoon was zo hoog ontwikkeld dat het hier niet werkte en moest met mijn laptop en telefoon zijn verbindingen in NL in staand houden. ha ha. en mijn mails aan Joost komen bij hem thuis in zijn spam want hij antwoord me niet op mijn mails. of ie wil echt niks meer van ellendig Kazakhstan horen??
  Groeten
  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet. Ja succes en zeker leefbaar voor de koeien gemaakt op 1e plaats en 2e plaats werknemers daar door ook leefbaarder.Zonder inseminatrice zou het me slecht af zijn gegaan en er een paar aan een balk op moeten hebben knopen en daarna misschien zouden ze gaan luisteren.Maar zij heeft iets scholing gehad van inseminator en veearts.Dus heel veel dingen die wij zien door scholing,lezen en ervaring heeft ze niet.En niemand die haar dat praktijk kan bij brengen. ze doet alles zo als ik haar geleerd heb.maar ja ook dat kun je niet als elke dag regel aan houden. weer veranderd en voer en conditie en lactatie van koe. dus dat mee veranderen is voor haar moeilijk. was er 3 weken geleden nog even voor installatie en had binnen 4 dagen ruim 1,5 liter melk meer per koe.gewoon door meer te voeren.ze zat met te weinig d.s per koe. en nog steeds vloekte ze zeker 2 maal daags op haar volk. hoe houdt ze het vol.maar ze zei me ik vertrek herfst.ander bedrijf zegt haar meer te bieden in leef omstandigheden en salaris. gaat zij weg dan vergeet dit bedrijf gewoon.dan zal hij iemand zo als ons moeten nemen om niet compleet ten onder te gaan.De directeur die ook nog eens eigenaar is met het investeerder fonds. Die leert het echt niet die denkt dat ie met Stalin spelen in dat gebeid de zaak over eind houdt.Zeker hij heeft zijn ogen open gekregen maar je weet ook dat ik er tekort ben geweest om het hem elke dag gedwongen te laten zien en verklaren. dus die slipt dadelijk weer langzaam dicht. maar de kalveren buiten en de formaline baden dat zal ie nooit meer vergeten dat dat gewoon moet moet. Och Piet doorzetting vermogen hebben we allemaal elk een die zelfstandig werkt en die in dit soort landen zitten misschien iets meer maar kan ook een afwijking of waren we het zo moe in Europa? Piet het beste en hopelijk een betere oogst dit jaar voor je dan vorig jaar.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Bert, bedankt voor je toelichting. Ja ik denk het ook Bert, wij willen het onmogelijke mogelijk maken. Als wij dan een mentaliteit tegenkomen die voor ons onbegrijpelijk is, kunnen de stoppen springen of wij moeten naar lucht happen en tot 10 tellen. Desondanks Bert we blijven vechten en de aanhouder zal winnen!!!... Hartelijke groeten, piet.

 • no-profile-image

  Rick

  Bertje, stuur me even een mail op bovenstaand mailadres.

  groeten

  Rick

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.