231 x bekeken

Kamp en Timmermans spelen hoog spel, tuinders zijn de dupe

Minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken wil de arbeidsbemiddeling in handen geven van de commerciële uitzendwereld. Het UWV krijgt de ’restjes’. UWV directeur André Timmermans is er klaar voor en al ‘ingelijfd’ door de uitzendwereld, meent Frank de Wijs van de ZLTO.

Kamp wil af van tewerkstellingsvergunningen (TWV). UWV Werkbedrijf geeft 170 tuinders daarom geen TWV. De tuinders voelen zich bedrogen en uitzendbureaus worden door Kamp en Timmermans in een zetel naar hoge winsten gedragen. Met de politieke wind in de rug krijgen uitzenders een sterke marktpositie in de schoot geworpen. Tuinders zijn gedwongen gebruik te maken van duurdere bureaus.

Is het daarom dat Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) 19 mei UWV’er Timmermans heeft onderscheiden? Hij kreeg de prijs omdat ‘UWV hard gewerkt zou hebben aan samenwerking tussen publieke en private organisaties…’.

UWV bestuursvoorzitter Joop Linthorst zegt in de Volkskrant van 13 januari 2011 dat ‘het UWV door de bodem dreigde te zakken’. Het Kabinet Rutte trekt politiek de stekker uit UWV. Om de bezuinigingen te overleven, gaat Linthorst op ‘de innovatietoer’. Innovatie 1 komt van ABU. Op 21 maart schrijft directeur Aart van der Gaag dat ‘het UWV fors moet bezuinigen, duizenden medewerkers zullen vertrekken. Ook het UWV moet eraan geloven, van 120 werkpleinen naar 30 centra. De dienstverlening zal via internet gaan, ze worden moderner dan het uitzendbureau! Alhoewel wij vaak gepleit hebben om bemiddelende taken aan de markt over te laten, is het nooit onze bedoeling geweest dat UWV als publieke arbeidsbemiddelaar helemaal zou verdwijnen’.

Het zijn krokodillentranen. Van der Gaag is slim genoeg om alleen goed bemiddelbare werkzoekenden binnen te halen. Op een krappe arbeidsmarkt is dat bijzonder lucratief. Kamp en Timmermans helpen hem daarbij en het publieke UWV krijgt de ‘restjes’. Innovatie 2 komt van Timmersmans’ UWV. De laatste 10 jaar zijn met UWV afspraken (stappenplan) gemaakt om het personeelstekort voor seizoensgebonden werk adequaat op te lossen. Vacatures gaan eerst langs UWV, gemeenten, Europese databank en uitzendbureaus. Het resultaat is aantoonbaar bescheiden tot nihil!

Geheel onverwacht zegt UWV het stappenplan op. Dus geen werkvergunningen voor zo’n 2.000 tot 3.000 Roemenen en Bulgaren. Volgens Kamp en Timmermans is er Pools aanbod genoeg.
Tel daar bij op het misbruik van hun positie, door Kamp en Timmermans, om tuinders te verplichten met een beperkt aantal uitzenders zaken te doen, dan ontstaat vanzelf het beeld van onzuivere koffie.

Kamp en Timmermans spelen hoog spel en tuinders worden de dupe. De hoop is gevestigd op de Tweede Kamer die vandaag (donderdag 26 mei) debatteert over de eenzijdige en plotselinge aanscherping van de arbeidsmigratie van buiten de EU.

Frank de Wijs werkt als specialist sociaal economisch beleid voor de ZLTO

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.