224 x bekeken

Goede uitslag

agd.media
Alle doemscenario’s ten spijt hebben de Eerste Kamerverkiezingen niet geleid tot de val van het kabinet-Rutte. Weliswaar behaalden de coalitiepartijen net geen meerderheid, maar met steun van de SGP lijkt er voor de liberale premier weinig aan de hand.

Natuurlijk, hij zal voor de duur van zijn regeerperiode vaker moeten aankloppen kleine christelijke partij dan hem lief is. Veel zal hij daar echter niet voor hoeven in te leveren, want de gezagsgetrouwe staatkundig gereformeerden staan toch al vierkant achter de regeer- en gedoogakkoorden.

Voor boeren en tuinders is dit een goede uitslag. Het betekent dat het kabinet met de onderhandelingen over het nieuwe GLB en de bezuinigingen op de Ecologische Hoofdstructuur op de ingeslagen weg kan doorgaan. Hadden de coalitiepartijen één zetel minder gekregen, dan was het een geheel ander verhaal geweest.

Maar te vroeg juichen is gevaarlijk. De verkiezingen zijn ook uitgelopen op een grote nederlaag voor het traditioneel boervriendelijke CDA. En met de komst van de (vaak onberekenbare) PVV neemt een groot aantal voorstanders van meer dierenwelzijnsregelgeving bezit van het pluche. Het is dan ook goed mogelijk dat deze (voorlopige) verkiezingsuitslag uitloopt op een Phyrrusoverwinning.

Of registreer je om te kunnen reageren.