Redactieblog

421 x bekeken 7 reacties

Werkelozen moeten werken

Wat een voorjaar. Mooi droog, al het werk op het land is vlot gedaan. De koeien vroeg in de wei en nu gisteren een fikse regenbui. Ons maisland stond bijna blank. Het kan niet beter.

Dat is bij de aardbeien- en aspergetelers wel anders. Die worden plotseling met een immens probleem opgezadeld. Minister Kamp wil geen Roemenen meer toelaten op hun erf. Er zijn genoeg werkelozen in Nederland.

Een probleem waar ik geen raad mee weet. Als aspergeteler zou ik liever een Roemeen hebben die graag werkt en met genoegen helpt. Dat vergroot de arbeidsvreugde op de boerderij en het werk verloopt op rolletjes. Dat heeft de ervaring geleerd.

Aan de andere kant kan ik mij best voorstellen dat minister Kamp de poot stijf houdt. Hij zit met honderdduizenden mensen, die aan de zijlijn staan. Ze krijgen een uitkering. Als er dan werk is, zoals aardbeien plukken en aspergesteken zou ik ook zeggen: doen, of anders de uitkering kwijt.
De aspergetelers werpen hier tegenin dat de Nederlandse werkelozen ongemotiveerd zijn. Ze verschijnen niet of te laat en doen ongeïnteresseerd hun werk. Daarom liever Roemen.

Toch kies ik voor minister Kamp. Het is te gek dat mensen met een uitkering niet willen werken. Want ze kunnen het wel. Ik ken in mijn omgeving genoeg bouwvakkers bijvoorbeeld, die door de malaise in de bouw hun baan kwijt zijn. Ze zijn druk met klussen. Die kunnen ook wel aardbeien plukken. Of aspergesteken.

Het roer moet om in Nederland. Als er werk wordt aangeboden, dan geen uitkering meer. Reken maar dat, wanneer dat de regel wordt, men massaal aan het werk gaat.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hier komt de ware werk ethos van de Nederlander boven; "Liever lui dan moe", dankzij de socialistische sinterklaas van weleer.
  Als ik bovenstaand lees kan ik alleen maar concluderen dat de ex Communisten (luiwammesen) uit het Oosten harder werken en werkwillender zijn dan de kapitalische (rijke stoere) Nederlanders met de zo geprezen VOC mentaliteit. Laat me niet lachen, het is om je kapot te schamen en dood te ergeren als hardwerkende zelfstandige op Nederlandse klei. Hoe lang denken de werkelozen nog uit de Stichtingen van Weldadigheid te blijven. De geschiednis moet zich kennelijk herhalen eer de mensen weer voor zichzelf kunnen en willen opkomen. Ora at Labora is even Rust Roest.geworden.

 • no-profile-image

  helemaal mee eens Han ,maar je zal dat volk maar krijgen voor je oogst,je komt als ondernemer aan de montor te liggen.

 • no-profile-image

  monitor dus.

 • no-profile-image

  Helemaal mee eens, er zou ook nog bezuinigd worden op cultuur
  en daar maar weer jammeren dat dan weer zoveel werkeloos
  worden, maar die kunnen toch wel aarbeien plukken of asperges
  steken .

 • no-profile-image

  Minister Kamp maakt hier een ernstige fout , Om de aardbeien boeren hier voor verantwoordelijk te stellen, om dat vele arbeids lozen dit werk gewoon niet willen doen.
  Kamp kan dit oplossen door een uitzend buro op te zetten daarin
  al die werklozen in te doen en vervolgens aan te bieden aan de aar beien boeren en verdere belangstellende. Al vast veel succes.Rein Termaat zeg er eens iets van.

 • no-profile-image

  Het begin is er , nu doorzetten kan misschien over een paar jaar weer alle arbeid door NL verricht worden. We hebben lang genoeg moeten aanzien dat wij kleine ondernemers door werk weigeraars uitgelachen worden.En vooral bij boeren is er op alle gebied werk waar wel een werkloze ingezet kan worden, maar door de tegekke regelingen dit niet gebeurd.

 • no-profile-image

  Hoe zou dat toch komen dat er zoveel werkloze Nederlanders zijn? ..Even Apeldoorn bellen......en dan vragen naar afdeling Henk: Bleker vindt 24 mille voor drie uur niet buitensporig .........Zou vergaderboer dit ook aan van de Kamp durven te vertellen?Vast niet want vergaderboer is geen politici.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.