Redactieblog

197 x bekeken

Kamp loopt vooruit op resultaten parlementair onderzoek

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een einde maken aan het verstrekken van tewerkstellingsvergunningen voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije.

Kamp vindt dat de werkzaamheden moeten worden gedaan door Nederlandse mensen die nu geen werk hebben. Hij loopt daarin vooruit op de resultaten van een onderzoek dat een speciaal ingestelde commissie doet naar de gevolgen van arbeidsmigratie sinds 2004.

De parlementaire onderzoekscommissie, bestaande uit diverse kamerleden, onder leiding van voorzitter Ger Koopmans (CDA) onderzoekt de gevolgen van de komst van arbeiders uit Midden- en Oost Europa in de voorbereiding op de openstelling van de grenzen voor arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië in 2013.

Op 1 januari 2010 waren er in Nederland ongeveer 128.000 personen uit Midden- en Oost Europa, waarvan 77.000 uit Polen. De komst van de arbeidsmigranten heeft over het geheel een positief effect voor de economie, maar heeft ook negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid en de leefbaarheid. De mate waarin dit speelt wordt door de commissie onderzocht. Doelstelling hierbij is om lessen te leren voor de nieuwe groep arbeidsmigranten die straks zonder speciale werkvergunning in Europa kunnen werken.

De commissie onderzoekt in welke sectoren en regio’s arbeidsmigranten actief zijn en om welke aantallen het gaat. Op het gebied van arbeidsmarkt kijken de politici naar de behoeften van de Nederlandse arbeidsmarkt en de reden waarom de migranten in Nederland komen werken. Daarnaast wordt gekeken welke middelen zijn ingezet om overlast op de arbeidsmarkt of in de leefbaarheid te voorkomen en welk effect deze hebben gehad.

De commissie moet haar bevindingen uiterlijk in oktober rapporteren. Naast voorzitter Koopmans hebben Paul Ulenbelt (SP), Ino van den Besselaar (PVV), Karin Straus (VVD), Gerard Schouw (D66) en Khadija Arib (PvdA) zitting in de commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.