208 x bekeken 6 reacties

Hoogleraren zijn niet gek

agd.media
79 hoogleraren hebben een brief op poten aan het kabinet gestuurd, waarin ze hun ongenoegen uiten over het natuurbeheer. Vooral de bezuinigingen op de EHS baren hen zorgen. En passant nemen ze het agrarisch natuurbeheer mee. Dat is te weinig effectief en zou drastisch anders moeten.

Het is een vinger op de zere plek, juist op het moment dat boeren en particuliere natuurbeheerders denken de wind in de zeilen te hebben bij het kabinet. Dat wil immers juist een grotere rol voor deze groep, naast of soms in plaats van de grote terreinbeheerders.

Het is verleidelijk om de kritiek vanuit de hoek van de pure natuurbeschermers nu af te doen als kinnesinne van een bedreigde groep natuurfreaks. Maar dat is te makkelijk. De feiten zijn niet om vrolijk van te worden. Er zijn succesjes, denk aan de terugkeer van de grauwe kiekendief in Oost-Groningen. Maar een kwart eeuw agrarisch natuurbeheer en vele miljoenen subsidie hebben de teloorgang van de weidevogels niet kunnen stoppen.

Volgens de nieuwste inzichten is collectief beheer in grote gebieden kansrijk. Maar dit model vraagt flinke inspanningen van de boeren en moet zich nog bewijzen. Boerenbeheerders past dus bescheidenheid.

De hoogleraren opperen om het agrarisch natuurbeheer te concentreren in kansrijke gebieden. Dat is nog niet zo’n gek idee. Het sluit aan bij de ontwikkeling in het beheer zelf. Beter in een kleiner gebied goed, dan in een groot gebied half. En succes is nodig, anders staan de boerenbeheerders op den duur met de mond vol tanden tegenover een burgerij die natuur voor zijn belastinggeld wil zien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mij bekruipt altijd een gevoel van; "Denken wetenschappers nu echt dat we de veranderingen op de wereld kunnen tegenhouden?" Zijn alle dieren en planten te redden met aanleg van Natuur. Het idee alleen al dat je Natuur aanlegt!. Goed geef ze het voordeel van de twijfel, dan nog zal de bevolkings druk op de aarde alle nauur op termijn vermorzelen. De bevolkings groei vraagt toch om ruimte of gaan alle mensen in Torenflats ook wel genoemd MEGA woonunits wonen en hun eten komt uit het laboratorium. Boeren zijn overbodig en alle land is voor Natuur. Als dit scenario eens werkelijkheid wordt, dan hebben deze wetenschappers hun doel bereikt.

 • no-profile-image

  wat natuur is prima ,maar men slaat te ver door .
  warom heeft de landbouw last van gansen etc.?
  dat komt omdat er geen lekker eten is voor die dieren.
  natuur is goed maar zorg ook voor een goed restaurant in de buurt :lees geen agrarische grond.

 • no-profile-image

  Han je hebt helemaal gelijk. NATUUR kun je niet naar eigen grillen en willekeur aanleggen. Maar dat gebeurd nu al enkele tientallen jaren onder aanvoering van het in de Amsterdamse Pijp geboren straatmeubilair Frans Vera. (je weet immers vast wel wat 'Amsterdammertjes' zijn?). Dat zulk een voortwalsende streber het tot hoogleraar bracht zegt alles over de verwording van de wetenschap. Ook Grof heeft gelijk als hij bedoelt dat er in natuurgebieden- in de ruimste zin van het woord- letterlijk geen malse spriet gras meer te eten is voor ganzen, zwanen, smienten, koeten, konijnen , hazen, reëen etc en dat al die dieren daarom nog vrijwel uitsluitend op agrarisch productieland zijn aangewezen.

 • no-profile-image

  Het is niet de vraag of hoogleraren gek zijn, maar de vraag is: Wat weten hoogleraren van natuurbeheer?

 • no-profile-image

  In deze zogenaamde kenniseconomie lijkt me meer de vraag: wat weten hoogleraren uberhaupt anders dan met hun ellebogen te werken?

 • koestal

  verstrooide professoren zijn er genoeg

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.