1025 x bekeken

Gras, het eiwitgewas bij uitstek, heeft veelbelovende potentie

Vergeet niet dat gras het eiwitgewas bij uitstek is, wil Cor Kwakernaak kwijt in reactie op een ingezonden brief. Kwakernaak kijkt uit naar betere benutting van graseiwitten en een duurzame teelt daarbij.

Op nog maar 3 procent van de Europese grond worden eiwitgewassen geteeld (zie de rubriek brieven in agd.donderdag van 31 maart). Vergeten we hier even dat gras het eiwitgewas bij uitstek is? In Nederland gaat het om zo’n 1 miljoen hectare, ongeveer 60 procent van de oppervlakte cultuurgrond.

Vergelijking van de eiwitopbrengst, uitgedrukt in kilo darm verteerbaar eiwit (kDVE) per hectare van diverse gewassen laat zien dat vers gras met stip bovenaan staat, in vergelijking met bijvoorbeeld erwten, lupinen, luzerne en veldbonen (zie tabel).

De opbrengst van gras is dus het hoogst en ook vrij stabiel over de jaren heen; verder is de teelt van gras relatief gemakkelijk en goedkoop. En wanneer je grasteelt combineert met klaver betekent dat ook nog eens een zeer milieuvriendelijke vorm van stikstofvoorziening.

Maar wat is dan eigenlijk het probleem met gras? De benutting van het graseiwit door het vee, vooral als het vers wordt gevoerd, laat te wensen over. Het eiwit in vers gras is namelijk voor een groot deel onbestendig. Het gaat daarbij om een hoog OEB-gehalte (onbestendig eiwit balans), wat inhoudt dat het al in de pens wordt afgebroken waardoor er een overmaat aan ammoniak vrijkomt.

Een van de mogelijkheden om dat probleem te verhelpen, is door er (het bekende) grasbrok van te maken. Maar deze vorm van kunstmatig drogen van
gras is vanwege de kosten en de benodigde energie, geen duur-zame oplossingsrichting.

Een nieuwe ontwikkeling om graseiwit beter te benutten is grasraffinage. Onderzoek daarnaar vindt plaats in Oenkerk (project Grassa). Het eiwitconcentraat, één van de producten, bevat veel hoogwaardig eiwit, vergelijkbaar met sojaschroot.

Ik ben benieuwd of dat op termijn mogelijkheden gaat bieden voor de praktijk, bijvoorbeeld om eiwitrijk herfstgras tot meerwaarde te brengen.
Gras, daar zit (heel) wat (eiwit) in, maar het is de kunst/kunde om dat tot hogere waarde te gaan brengen dan we nu doen. Kortom, gras, een gewas met potentie!
Cor Kwakernaak is docent aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.