210 x bekeken

Geen gelopen race

agd.media
Staatssecretaris Henk Bleker wil de Natura 2000-ambities terugschroeven. Uit een recente brief van de Europese Commissie en een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) valt af te leiden dat hij daar een zeer zware dobber aan zal krijgen.

Want Brussel lijkt onvermurwbaar. De Europese Commissie wil de biodiversiteit in Europa op peil houden, stelt het dagelijks bestuur van de EU op vragen van Europarlementariër voor D66 Gerben Jan Gerbrandy over de plannen van Bleker.

Het terugbrengen van het aantal Natura 2000-gebieden past daar niet bij. Integendeel, de Commissie wil het toezicht op de lidstaten juist aanscherpen. In ogen van sommigen krijgt Nederland daarmee een tik op de vingers.

Het PBL keek naar de juridische mogelijkheden voor aanpassingen. Bleker zal niet optimistisch zijn over het juridisch moeras dat hem wordt voorgespiegeld. De bestaande regels bieden mogelijkheden, maar gemakkelijk zal het niet zijn. Rest hem dus om EU-lidstaten te overtuigen van versoepeling van het natuurbeleid. Hij lijkt Duitsland, Oostenrijk en Hongarije al aan zijn zijde te hebben. Dat is te weinig.

Bleker toont zich een dapper man. Hij neemt het op tegen het machtige Brussel. Dat kan hij echter niet te vaak doen. Er komen nog belangrijke dossiers. De vraag is hoe hoog Bleker dit spel wil spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.