Redactieblog

443 x bekeken

Zienswijze

Het Indienen van een bezwaar lucht vooral op. Dat is ook de bedoeling van autoriteiten.

Zojuist heb ik een zogenoemde zienswijze ingestuurd. Dat is een soort bezwaar tegen een voorgenomen ingreep in de omgeving. Ze worden soms ingediend tegen uw nieuwe stal of schuur. Hier gaat het om het verdubbelen van een snelweg. Met die verdubbeling is iedereen het wel eens, ik ook wel. Het is een gevaarlijke tweebaansweg met veel internationaal vrachtverkeer.
De pijn zit in de begeleidende maatregelen; allerlei instanties grijpen het aanleggen van de weg aan om hun hobby te beoefenen. Er moet een betere aanvliegroute voor vleermuizen komen, het landschap moet versterkt, de automobilist moet uitzicht op de omgeving krijgen, een riviertje moet beter zichtbaar gemaakt, en nog zo wat.
Met die zaken ben ik het niet zomaar eens. Als de automobilist beter uitzicht krijgt, moet ik vanuit huis tegen zijn auto aankijken. De bomen die de landschapschappelijke structuur moeten versterken, gaan mijn vrije uitzicht belemmeren. In dit gebied hebben trouwens nooit bomen gestaan, zeker niet op een rij. De rest zal ik u besparen.
Vervolgens blijkt er te weinig geld om een goede aansluiting op een andere snelweg te maken, dus stuurde ik mijn zienswijze. Per e-mail, in een voorgeschreven format. Ik kon hem niet versturen als ik mijn telefoonnummer niet invulde. Ik heb 123 ingevuld, dat werkte. Mijn voorletter moest in het goede vakje. ‘D. Strijker’ werd niet geaccepteerd. Ik gebruik mijn professorstitel zelden, maar nu heb ik bij ‘voorletters’ p.r.o.f. ingevuld. Elke boer die de Gecombineerde opgave invult, wordt vast net zo opstandig van zijn computerformulier.
Een zienswijze leidt doorgaans tot niets, de plannen liggen vast. Het indienen van een zienswijze is nodig als je later formeel bezwaar wilt maken, en dat ga ik vast doen. Ik weet het, ook dat zal niet helpen.
Toch heeft het insturen van zo’n zienswijze een belangrijk effect, het lucht enorm op. En dat is nu precies de bedoeling van de autoriteiten. Stoom laten afblazen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.