Redactieblog

236 x bekeken

Wie betaalt bepaalt

Een oude wijsheid. Die gaat op bij de plannen van staatssecretaris Henk Bleker om het Europees geld na 2013 te verdelen. Over ruim twee jaar dus.

Een goed plan. Bleker zegt dat het Europees geld voor de boeren is. Dat is winst. De discussie gaat dan alleen nog maar over de verdeling. Nu is het zo dat grote boeren automatisch de grote bulk aan geld krijgen omdat ze een groot bedrijf hebben. Een miljoen liter melk levert royaal meer dan dertig duizend euro op. Een inkomen waar Jan Modaal van moet rondkomen.

Niks mis mee. Maar de staatssecretaris vindt dat de boer er – althans voor een deel - ook wat voor moet doen. De premie moet verdiend worden. Met groene diensten. Zoals akkerrandenbeheer en weidegang.

Een slim plan. Niemand hoeft de koeien in de wei te doen, maar verspeelt dan wel een belangrijk deel van zijn toeslagen uit Brussel. De ondernemende boer kan calculeren: De koeien binnen en minder toeslag of de koeien buiten en een forse bijdrage aan het inkomen.

Kortom, ik kan eigenlijk weinig verkeerds bedenken aan de plannen van staatssecretaris Bleker. Het is tenslotte geld van de belastingbetaler - en dus de Maatschappij - dat wordt bestemd voor de boeren. Het is logisch dat men er in de sfeer groene en blauwe diensten wat voor terug vraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.