292 x bekeken

Plan of oprisping?

agd.media
De vraag blijft hangen wat staatssecretaris Henk Bleker beweegt om een onafhankelijke commissie voor Kootwijkerbroek te bepleiten. Deze commissie zou een finaal antwoord moet geven in de discussie over mond- en klauwzeer in het Veluwse dorp in 2001.

Bleker paait de boeren vaker, zo bleek al in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Zijn opstelling leverde het CDA zetels op. Is het een slim plan, of niet meer dan een oprisping ter plekke bedacht bij het zien van de film Mannenbroeders van Kootjebroek?

Het is vreemd dat zijn suggestie aan de bar doet, en niet in zijn betoog voor de zaal. En weet hij dat voorganger Cees Veerman in 2003 een soortgelijk voorstel deed, maar dat dit al in de aanloop strandde? Beide partijen werden het niet eens over de uitgangspunten.

Bleker legt het initiatief nadrukkelijk neer bij de Kootwijkerbroekers. Zíj moeten het plan uitwerken. Waarom zou de Stichting onderzoek Kootwijkerbroek nu instemmen, net nu de rechtsgang na tien jaar procederen van vooraf aan begint?

Wie zou de commissie moeten bemannen? Welke toegangen krijgen de leden? Hier liep het in 2003 op stuk. Als ’echte kerels’ zou dit voor vrijdag beklonken moeten zijn, betoogt Bleker. Het klinkt stoer, maar is volstrekt onrealistisch. Dat liet Lau Jansen van de Kootwijkerbroekse stichting ook al meteen weten. Vrijdag immers staat een bezwarenzitting gepland.

Bleker en Jansen zijn er op voorhand al van overtuigd dat zij gelijk hebben. Een oordeel leg je dan niet in handen van een commissie, hoe sympathiek dit ook klinkt. Dit is werk voor een rechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.