Redactieblog

210 x bekeken

Opleving op grondmarkt

Er is een opleving op de grondmarkt. Dat constateert voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). ”Het aantal transacties is in februari fors toegenomen. Terwijl het in januari nog erg rustig was op de grondmarkt, is er nu echt sprake van een opleving”, aldus Boertjes.

De opleving op de grondmarkt komt vooral door de positieve stemming bij melkveehouders en akkerbouwers. ”Deze sectoren hebben een goed jaar gehad en dat merk je. Ook de vooruitzichten lijken goed, waardoor de ondernemers vertrouwen hebben in de toekomst. Dit zorgt ervoor dat ze interesse hebben om grond te kopen om de bedrijven uit te breiden.”

De traditionele drukte op de grondmarkt in deze maanden van het jaar speelt ook een rol. ”Je merkt dat de ondernemers de gronden dit voorjaar nog in gebruik willen nemen. Daarom willen ze de transacties nu regelen.”

De toename van het aantal transacties in de afgelopen maand gaat echter verder dan het traditionele seizoenseffect. ”We hebben dit jaar meer grondtransacties dan in dezelfde maanden de afgelopen vier jaar. De stemming is nu aanmerkelijk positiever.”

De toename in het aantal transacties leidt niet tot een hogere grondprijs. ”Incidenteel zien we wel eens uitschieters, vooral bij gronden waarbij meerdere kopers interesse hebben. Maar de verwachting is niet dat dit direct tot een prijsstijging zal leiden. De prijzen zijn stabiel.”

De handel in complete bedrijven drijft mee op de positieve stemming op de grondmarkt. Ook hier worden voorzichtig meer transacties geregistreerd. ”Het gaat dan vooral om bedrijven die op eigen initiatief willen verplaatsen, omdat ze op een andere locatie meer mogelijkheden hebben.” Omdat er geen sprake is van uitkoop is dit een proces waar de bank een belangrijke rol speelt.

Ook kopen bedrijven die verder willen ontwikkelen bedrijven erbij om uit te breiden. Dit gebeurt onder andere vooruitlopend op de afschaffing van het melkquotum. De prijs van complete bedrijven is, hoewel er vrijwel geen uitgekochte kopers meer zijn toch stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.