Redactieblog

398 x bekeken

(Niet) druk maken

Het voorjaar kriebelt. Boeren zijn druk bezig met land klaarmaken en uien zaaien. Wij niet. Wij gaan op vakantie.

Toen we dat maanden geleden afspraken, leek het allemaal mooi te kunnen voordat het landwerk zou beginnen, maar nu pakken we met gemengde gevoelens onze koffers. We gaan naar Ecuador. Onze jongste dochter zit daar een paar maanden om haar Spaans bij te spijkeren en wat rond te reizen.

Na drie weken schrijft ze: "Mijn indruk van Ecuador is tot dusver erg positief. Mensen hebben heel weinig, wonen vaak in heel simpele huisjes of een soort boomhutten, maar genieten van het leven. Ze combineren hier werk met recreatie en socializing, wat een erg relaxte en gezellige sfeer tot gevolg heeft. Kinderen spelen op straat, honden rennen overal tussendoor, bakfietsen met de meest vreemde vruchten voor een habbekrats…"

"Er heerst onder de locale bevolking in het dorpje een grote mate van sociale cohesie. Als er een keer iets ergs gebeurt, staat het hele dorpje op zijn kop en gaat iedereen de straat op om te helpen. Iedereen helpt ook mee om de straten en het groen netjes en schoon te houden. Een verantwoordelijke samenleving waar we in Nederland bij gemeentes van dromen…"

"Mijn gastgezin is erg lief en doet veel pogingen om gesprekken met me te voeren. Ze spreken geen woord Engels, dus dat oefent best aardig. Ze wonen in een ieniemienie-klein krotterig huisje met dertien personen, waarvan drie kleine kinderen. Een gat in de muur als raam, een half weggerotte deur en ik heb een muis in mijn kamer die gezellig bij me in de kast woont. De vader werkt in een visfabriek en heeft 32 koeien ergens in de buurt op een berg."

Als ik dat lees, vraag ik me af hoeveel nut het heeft om ons druk te maken over uienzaad dat iets later in de grond komt. We hebben geprofiteerd van de hoge koolprijs doordat Sjoerd een ongeluk kreeg en pas laat met kool afleveren kon beginnen. "In alle menselijk handelen speelt toeval een grotere rol dan besluitvorming", zegt een Franse schrijver. Begin april zijn we weer terug en gaan we aardappelen poten. Als het toeval meewerkt…

Of registreer je om te kunnen reageren.