GroenLinks vindt dat Nederland moet worden verlost van vervuilende megastallen, maar heeft geen idee van de economische consequenties. Daar stem ik dus niet op.
GroenLinks trekt de acties tegen megastallen in Noord-Brabant. Ze vindt dat dieren daar als producten behandeld worden. Bacteriën en ziekten hebben er volgens de politici van deze partij vrij spel. Daarom diende GL-Tweede Kamerlid Rik Grashoff vorige week een motie in om te stoppen met de bouw van megastallen. De Kamer heeft die aangenomen en nu zal staatssecretaris Henk Bleker deze in een of andere vorm uitvoeren. Grashof stelde tijdens het debat dat Nederland klaar is voor een groenere, duurzamer en diervriendelijker landbouw. ,,Een meerderheid van de bevolking wil af van megastallen, daar gaan deze verkiezingen ook over." En ook: ,,Varkens moeten wroeten, koeien grazen en kippen scharrelen. Ik wil een toekomst met gezondere dieren, beter en gezonder vlees en een mooier landschap".
Basisgedachte is goed
Op zich zal geen boer bezwaar hebben tegen de twee laatste opmerkingen van Grashoff. Helaas kent ook iedere boer de gevaren voor het milieu en de dier- en volksgezondheid als we grote getallen dieren maar buiten aan hun lot overlaten. Denk maar aan de sterfte van konikspaarden en heckrunderen afgelopen winters in de Oostvaardersplassen.
Ten tijde van onze grootouders was de diersterfte procentueel zeker niet lager dan nu. Ik denk zelfs dat ze toen eerder hoger was vanwege de primitieve huisvesting. Hier heeft GroenLinks echter geen oog voor.
Ik denk niet dat GroenLinks terug wil naar ‘achter ieder huis een varken voor de winter’. Wel wil ze dat de mensen duurzaam het eigen keukenafval verwerken tot mest voor het tuintje.
Ook melkveehouderij in grote problemen.
Dit zijn maar kleine punten. Mijn grootste bedenking is wat het de BV Nederland gaat kosten. Is de wetgever bereid om de kostenverhoging, die extensivering en productie op kleinere schaal met zich meebrengt, door te berekenen tot in het schap? Heeft de politiek de macht en de lust om de goedkope producten van de wereldmarkt van onze supermarktschappen te weren? Zo niet dan betekent Grashoffs wetsvoorstel de dood voor de intensieve veehouderij en krijgt ook de melkveehouderij het moeilijk.
Duidelijk antwoord op mijn vragen
Om de consequentie helder te krijgen heb ik de heer Grashoff, en daarmee GroenLinks, gevraagd mij een idee te geven wat de invoering van dit wetsvoorstel gaat betekenen voor de Nederlandse schatkist en voor de duurzaamheid van de bedrijfstak. Ik kreeg gistermorgen (28 februari) antwoord. ,,U stelt een terechte vraag. Maar ook een vraag waar ik in alle eerlijkheid nu geen pasklaar antwoord op heb. Veel hangt af van de zorgvuldigheid bij de verdere uitwerking.’’
Voor mij is hiermee duidelijk dat Nederland met de invoering van een maximale bedrijfsgrootte de slag op de wereldmarkt verliest met alle bijkomende negatieve gevolgen. Als GroenLinks en met haar de andere linkse partijen hun zin krijgen, gaat Nederland aan schoonheid ten onder.
Grashoff gaat in zijn beantwoording van mijn vraag nog verder. ,,Mits zorgvuldig ingevoerd, zal deze wet op ‘vrije uitloop’ zeker niet het einde betekenen van de dierhouderij in Nederland. Wel zal (in een aantal jaren) een verschuiving plaatsvinden naar een (wellicht wat kleinere) sector die vooral concurreert op kwaliteit en diervriendelijkheid. Dat betekent ook een hogere toegevoegde waarde. Dit zijn kenmerken waarvoor de consument bereid is meer te betalen voor zijn product, zo blijkt reeds uit de praktijk.’’
Ik kan wel zeggen dat Grashoffs laatste bewering haaks staat op de ervaring van de boeren. Voor dure, schone producten is maar een zeer beperkte markt. Laag geprijsde bulk gaat massaal langs de kassa.
Laat één ding duidelijk zijn. Zolang ik geen duidelijk antwoord heb van GroenLinks, stem ik niet op een anti-landbouw(huisdieren) partij.