Redactieblog

216 x bekeken 4 reacties

Groninger besluit intensieve veehouderij teken aan de wand

Eigenlijk wilde ik even niet meer schrijven over de weidegang. Maar nu heeft Provinciale Staten van Groningen de intensieve veehouderij op slot gezet.

Een teken aan de wand voor degenen die de weidegangplannen van FrieslandCampina afkeuren.
Het gaat dus al niet meer om de strijd tussen de coöperatie en de leden. Het gaat erom wat de maatschappij denkt. Als het bedrijfsleven niet doet wat de maatschappij wil, dan wordt het via de wetgeving geregeld. En dat betekent nog meer en nog vervelender regels dan de eigen coöperatie zal vaststellen.

Dat is de keus waar we nu voor staan als melkveehouderijsector. Of samen de koeien de wei in sturen, of samen accepteren dat de overheid via regelgeving de weidegang verplicht stelt.

We hebben het voorbeeld. Eerst bemoeide de overheid zich met het leven van de kippen en varkens in de stal. Nu met de mogelijkheid om uit te breiden. Of liever, om niet meer te kunnen uitbreiden.

In die fase komt de melkveehouderij ook. Als we nu niet zorgen voor duurzaamheid en weidegang krijgen we het straks van de overheid opgelegd. We kunnen nog kiezen. Straks als de actievoerders tegen de weidegang gelijk krijgen, niet meer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Meer dan 140 koeien dagelijks naar buiten is bijna niet te doen wodt het al heel gauw een zooitje , op onze grondslag wel tenminste . Verplichte weidegang is ook een plafond aan de bedrijfsgrootte.

 • no-profile-image

  Ik ken boeren die tweehonderd koeien melken en de beesten van april tot oktober alle dagen buiten hebben. Op slappe veengrond gaat dat natuurlijk niet, maar zélfs een boer moet kunnen snappen dat je niet meer vee moet weiden dan je grond aankan!

 • no-profile-image

  Gewoon stoppen! Als anderen de dienst uitmaken en de kostprijs niet willen betalen , dan ben je gek als je er nog een minut aan werkt! Het is het zelfde als met de crisis, de banken hebben het veroorzaakt en de ondernemers worden nu uitgebuit. Dit om de banken weer flink aan te spekken. en velen in de maatschappij gooien met geld!

 • no-profile-image

  In het buitenland waren nog al wat bedrijven die koeien in de zomer weidegang gaven. De meeste zijn gestopt om dat het inkomen te laag was. De jongeren nemen daardoor de bedriijven niet meer over. Door de extensieve wijze van veehouden is her voort bestaan onmogelijk! Daarom staan er veel te koop. Wil je dit in Nederland ook? Je kunt een grote touringcar kopen en met een halfvolle bus gaan rijden! Hoe lang hou je het vol, of wil iedereen het dubbele betalen? Maar hier staan enkele grote stallen die geen weidegang toepassen, een voorbeeld hoe goed het is voor de koeien!

Of registreer je om te kunnen reageren.