Redactieblog

395 x bekeken

Flinke waarschuwing

’Met Jonuts. Is Michel daar? Het is dringend,” klinkt het gehaast aan de andere kant van de lijn. Dringend? Jonuts was een kwartier geleden vertrokken naar de boerderij. Er zal toch niet wat zijn met Celine, onze pink die al een paar dagen met onbekende oorzaak 40 graden koorts heeft?

Gauw ren ik naar buiten naar Michel. ”Jonuts, dringend,” hou ik het kort. ”Celine?”, denkt ook hij meteen. Hij neemt de telefoon aan en vrijwel meteen betrekt zijn gezicht en hoor ik hem herhalen ”Accident?” Ongeluk? Met de trekker? Oh nee, was het nu maar die pink geweest. Jonuts heeft geen rijbewijs en de trekker is niet verzekerd. Laat het alsjeblieft meevallen. Maar ik kan niets van Michels gezicht aflezen.

Na het gesprek haast Michel zich naar de auto. Als ik vraag of er gewonden zijn, schudt hij gelukkig met zijn hoofd. En ze hebben de politie er ook nog niet bijgehaald, vertelt hij terwijl hij de deur dicht gooit.

Na een half uur komt de bus het erf weer oprijden. Met een onbekende jongen op de bijrijderstoel. Terwijl Michel binnen wat spullen bij elkaar zoekt, vraag ik de jongen wat er gebeurd is. Hij vertelt dat hij de trekker aan het inhalen was toen Jonuts ineens links afsloeg. Gelukkig alleen blikschade. Aan een oude auto. Gelukkig wil de jongen het onderhands regelen. Michel gaat nu met hem naar de bank.

Jemig, waar zijn we nú weer in beland? Iedereen die zegt dat het stom is om Jonuts zonder rijbewijs op een onverzekerde trekker te laten rijden, heeft helemaal gelijk. En natuurlijk wisten we het risico vanaf dag één. Maar niemand heeft zijn trekker verzekerd hier, omdat ie dan ook APK-gekeurd moet worden (in de stad, 60 km verderop). En we hebben wel personeel met rijbewijs, maar die stelen diesel. Wat moet je dan?

Maar als Michel na een uur terug is, zijn we het er samen over eens. Het moet anders. Iemand onverzekerd het ziekenhuis in rijden (of erger), is een risico dat we niet kunnen dragen. Dan kunnen we hier wel inpakken. De grote trekker gaan we zo gauw mogelijk verzekeren en Michel zal het landwerk op afstand weer zelf gaan doen. Gelukkig geeft het leven soms eerst een flinke waarschuwing.

Of registreer je om te kunnen reageren.