Boerenblog

897 x bekeken 37 reacties

De bom barst

Toen ik eind februari mails kreeg van Troostwijk met veilingen in opdracht van Hongaarse leasebedrijven, werd ik dubbel aandachtig.

Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat Europa’s grootste crisis zich in Centraal en Oost-Europa voordoet, met als kernland Hongarije. Deze crisis wordt zodanig door de beleidsmakers aangepakt dat ze ongeremd sluipend verder dendert, maar steeds net niet explodeert. De grote dromen die Europa zou laten uitkomen in Centraal en Oost-Europa behoren nu al tot de fantasie van het verleden.

Hongaren als subsidiejunks

De Hongaren zagen Europa graag komen vanwege de vele subsidies, ze zijn eraan verslaafd geraakt. Het was aanvankelijk een gezond plaatje: ook alle landbouwbedrijven mochten ieder jaar hun begroting opmaken en hun investeringsplannen daarbij uitwerken. Voor de meeste investeringen kon vlot met wat eenvoudige bureaucratie 25 procent subsidie worden verkregen.
De banken begrepen toen die begrotingen nog. Ze verleenden kredieten op goede voorwaarden, want ze genoten immers staatsgaranties bij die samenwerkingen met de bedrijven. Het plaatje paste goed in elkaar. De investeringsplannen stonden tegenover reële effectieve balansen, het was klare soep. De subsidieaanvragen en de investeringen vlogen niet de pan uit, maar bleven realistisch. Kortom, ze zorgden op zich voor een gezonde economie.

Bankensector veranderde

Met de komst van Europa kwam een horde West-Europese banken binnen die de Hongaarse banken opkochten of in een hoekje dreven. De banken werden plotseling geleid door CEO’s die niets afwisten van de effectieve situatie. Het waren de rapporten die telden, niet de landelijke ervaring.
Tegelijkertijd werden werden de subsidiepercentages plots opgeschroefd naar 30, 45, 55 en zelfs meer procenten. Op zich fijn, maar het leidde tot onrealistische toestanden. Bedrijven investeerden er ineens op los: vaak werd alles in een keer gedaan, zoals het hele machinepark vernieuwen.
Iedere West-Europese agrarisch ondernemer weet dat dit allemaal mooi is, maar dat zulke grote investeringen onrealistisch zijn. Want ondanks zeer hoge subsidies moet de resterende 45 tot 70 procent zelf opgehoest worden, vaak met leningen met rentes boven de 10 procent.
Om nog maar te zwijgen van die EU-subsidietenders waarbij op de aankoop de toenmalige 20 procent btw niet kon worden teruggetrokken. Met die calculatie financierde Hongarije zijn eigen inbreng voor EU-subsidies. Naief zoals de Hongaarse bedrijfsleiders meestal zijn, vergat men dat de uiteindelijke subsidiepercentages wel eens heel miniem konden zijn. Zo zijn grote gesubsideerde projecten (vooral in de rundveehouderij) halverwege de uitbouw in de rem gegaan. Dat zal uiteindelijk leiden tot meer negativisme dan positivisme want gesubsideerde projecten moeten ook binnen in een bepaalde termijn afgewerkt zijn.
Een voorbeeld van hoe het allemaal ging is dat de CEO in Hongarije van de Belgische KBC-bankdochter K&H Bank mij ooit vertelde dat hij geen weet had van die niet-terugvorderbare btw. Dat zegt al genoeg over de kennis bij de top van de banken die zich als Hongarijes grootste agrobank profileren.

120 procent garantie op krediet

De drie grootste importeurs van landbouwmachines voerden onderling een strijd om de markt van die gesubsidieerde machines. Ze hadden alledrie een dienst die de subsidieaanvragen deed voor de klant. Ze hadden de klant dus volledig in hun macht, want de subsidiebedragen passeerden eerst hun kassa. De boer kreeg zo gemakkelijk waar hij eerst alleen maar van droomde.
Van die drie stak Axial kft (importeur van Claas, Fendt, Manitou, Landini, Gregoire Besson en Horsch) zijn twee concurrenten (Case New Holland en John Deere) de ogen uit met eigen financieringen bovenop de subsidie. Dat ging wel onder een eigen merknaam voor finance, maar het was een publiek geheim dat de Belgische KBC (via dochter K&H Bank en Leasing) de effectieve financier was.
Dit leidt al enkele jaren tot gefronste wenkbrauwen in de importeursbranche, want gesubsidieerde machines kunnen desgewenst enkel en alleen via een lening worden gefinancierd, leasing is niet toegestaan. Bedrijven die qua leasing en financiering geen slaagkansen hadden bij CNH of JD, werden met Axials eigen financiering wél tot aankoop bewogen.
Ook voor de kleine bedrijfjes waar de mechanisatie bestond uit een oude Fortschritt-trekker en combine en ander oud ijzer, kwam van alles binnen bereik. Ze hadden bij ons moeite om €6.000 voor een simpele meststrooier uit eigen kas te betalen. Maar ze kregen grote leningen en kochten er Claas-trekkers en maaidorsers van. Kortom: alles wat op gangbare wijze niet lukte, kon onder de mistige financiering bij Axialfinance wel. Dat dit vroeg of laat falikant zou mislopen is dan ook geen wonder.

Mislukking verzekerd

Alle machines die met subsidie zijn aangeschaft, moeten minstens 5 jaar op het bedrijf blijven. Ze moeten voorzien zijn van een sticker met de EU-vlag en vermelding van subsidieproject en aanvrager. De machines moeten eigendom blijven van de subsidie-aanvrager en kunnen niet verleased worden. Financiering is alleen mogelijk met een lening op basis van een ander onderpand dan de betreffende machine. De machines kunnen op ieder ogenblik worden gecontroleerd en aan het einde van de periode van vijf jaar wordt een effectieve controle uitgevoerd. Houdt de boer zich niet aan deze regels, dan moet hij de subsidie terugbetalen met een boete erbovenop.

Troostwijk doet zijn werk

Vorig jaar was ik door een topman binnen Axial al eens ingelicht dat al die leningen bij die gesubsideerde machines falikant aan het aflopen waren. De man sprak vooral over combines, maar ja, het blijft een boerenprobleem. Tenslotte is de boer de pineut, de importeur heeft verkocht en verdiend aan de machine en ook nog eens aan de financiering.
Toen ik eind februari echter mails kreeg van Troostwijk met veilingen van machines in opdracht van Hongaarse leasebedrijven, werd ik dubbel aandachtig. Wat raad je? Sinds enkele dagen is men ook toe aan landbouwmachines. De lijst leidt niet toevallig tot de opdrachtgever KBC-dochter K& H Leasing.
Wat op de lijst stond, wekte niet echt verbazing. Wat we allemaal al wisten en aan voelden komen, werd werkelijkheid. Alle machines zijn toevalig van importeur Axial, meestal van 2008 en allemaal voorzien van een EU-subsidiesticker. Met het hiervoor geschilderde hoeft dit geen uitleg meer. De misleide boer zal wel de pineut zijn geweest na een subsidiecontrole op zijn erf.
Europa staat stilaan te koop bij Troostwijk. En Troostwijk? Die doet gewoon en terecht zijn werk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Het door jou beschreven scenario van subsidie en leningen met of zonder garantie,zouden die leiden tot Amerikaanse toestanden in Europa? Het doet me erg denken aan het ene financiele gat vullen met het andere. Met andere woorden leningen sluiten om de vorige af te lossen. Je economie laten draaien op Lease. Voor de Euro landen kan een inflatie van de Midden Europese munten betekeken een goedkopere import maar het komt vast en zeker de >eenheid< van Europa niet ten goede.

 • no-profile-image

  Patrick

  Han , Kan niet echt veel tijpen om reden ik in Belgie zit mee een vervelende laptop. Maar uw opmerking is verdomd 1000 % in de roos gewoon raak , Zal je volgende week eens enkele annecdotes antwoorden niet geschikt voor een blog maar je kon het niet beter verwoorden gr

 • no-profile-image

  michel

  Patrick. Je kunt natuurlijk van iedere mug een olifant maken en proberen Hongarije af te kraken. In verhouding tot de verkochte machines is het aanbod bij Troostwijk totaal te verwaarlozen. Er zijn in Hongarije zeker dingen waar ik het ook niet mee eens ben maar dat is overal. dat kom ik in Nederland en Duitsland ook tegen. Ik vraag me wel af waarom je toch nog onderneemt in Hongarije als het allemaal zo fout is. Mij bevalt het hier wel. En zo ook andere buitenlanders.

  groeten

 • no-profile-image

  Patrick

  Beste Michel, als het u zo bevalt met het melkvee in de dorre Matra , dan nodig ik je graag uit blogs te sturen naar boerderij / Robert Bodde. Ik kijk er naar uit naar wat voor positiefs u te melden heeft van Het door u zo aangeprezen Hongarenland. Iedereen natuurlijk zijn eigen kennis en ervaring natuurlijk....'

 • no-profile-image

  peter

  Michel, toe we twintig jaar geleden in Brussel als ajw gingen aktievoeren zij een rijkswacht ach als d'n boer niet meer klaagt en de vrouw niet meer saagt dan is 't einde van de wereld nabij ! daar moet ik nog vaak aan denken als ik die hongaarse belg zijn blog lees. Fijn te horen dat jij wel positief over Hongarije denkt dus Michel gewoon dur boere.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Patrick, met vreugde zie ik de positieve blog van @Michel tegemoet!!!...

 • no-profile-image

  Patrick

  Piet , De mooiste reportage perfect uit het leven gegrepen was deze van de 450 koeien . De toestand aldaar is typerend voor gans Hongarije en de vraag waarom als ze 1700ha hebben ze niet meer groenvoer telen is vlug beantwoord , omdat het niet genoeg opbrengt om meer ha over te hevelen . I probleem in gans Hongarije melkkwota is er genoeg om te groeien land vrijkrijgen uit akkerbouwarealen voor GOED groenvoer ontbreekt hem gewoon .Ik had eergisteren een aangrijpende bespreking mee mijn buren die hun problemen en noden even kwamen toelichten de situatie in megalandbouw is blijkens nog schrijnender dan ik zelf dacht , wat daar is gezegd gewordn heeft diepe indruk op mij achtergelaten.

 • no-profile-image

  Import

  Wie ellende opzoekt, zal het vinden. Geluk moet je ook afdwingen. Pas hoorde ik nog "Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus". Dat geldt ook voor Hongarije, er zijn genoeg mooie ondernemingen. Maar net als met de ellende, je moet het wel zelf opzoeken.

 • no-profile-image

  Han

  @Michel het gaat er niet om of Patrick negatief denkt over Hogarije. Als ik eerlijk moet zijn, geeft hij aan waar de schoen wringt in zowel Amerika als Europa m.b.t. de finaciele crisis. De Hongaren boeren >niet met geld< zoals veel Nederlanders maar >om geld< en dat lukt eenvoudig niet omdat banken te veel vragen voor het gebruik van hun geld. Gelukkig is er de EU, die founeert eenvoudig geld om de machine handel in het Westen te stimuleren en de Hongaar leased de handel. Lijkt leuk maar betekent dat hij minimaal volgens westers managment moet boeren en dat gaat niet met de lokale mensen en hun lokale landbouw economische opleiding. Zaken die de EU en de Lease maatschappijen niet wensen in te zien en daarnaast is mijn ervaring, dat de westerse bedrijven altijd veel te optimistisch zijn m.b.t. de opbrengsten, de te bewerken ha's en de totaal investeringen. Allemaal zaken die een Midden en Oost Europese groot boer voor goede koek aanneemt, hij is zo groot gebracht.

 • no-profile-image

  onno

  Wat Patrick doet is een realiteit beschrijven, niet zozeer over zijn akkerbouw. Dat zal allemaal wel goed gaan, hij heeft goede machines, goede opbrengsten. Maar wat beschreven wordt is een 'politieke' realiteit die veel meer gaat kosten dan een paar duizend ha akkerbouw en duizend koeien kan opbrengen. Als men de BTW niet terug krijgt is dat een flinke aderlating. In de Ukraine ken ik zeer grote bedrijven die daardoor het hoekje omgaan, winnaarsmentaliteit of niet, dat maakt dan niets uit.
  Ik merk aan veel meer buitenlandse Nederlanders dat die daar veel meer oog voor hebben dan de gemiddelde in slaap gesukkelde Nederlanders. Heeft niets met optimisme of pessimisme te maken, maar met realisme. Als we geen optimisten waren geweest waren we nooit in de middle of nergenshuizen begonnen

 • no-profile-image

  geurt

  Niet zo lang geleden stond op deze site een videoreportage getiteld:"friezin op de hongaarse poesta".Deze dame had in haar eentje een succesvol melkveebedrijf opgezet in hongarije met 1200 melkkoeien.Ik kreeg niet de indruk dat zij ontevreden was over haar hongaarse medewerkers. Ze tolereerde alleen niet dat ze dronken op hun werk kwamen!Ik vraag me wel af,wat doet/deed dit vrouwtje goed wat zoveel anderen klaarblijkelijk verkeerd deden

 • no-profile-image

  Jeroen

  Geurt, als je de reacties had gelezen, was ze niet altijd alleen. Dus de hele waarheid zie je ook niet. Er is wel te werken hier, maar de gemiddelde Oost-European/Rus denkt niet meer dan 5 minuten tot een dag vooruit. En als er dan zo vrolijke jongen komt, die hem uitlegd dat het met lease zo en lening zo, hij zo bedrijf krijgt, maar die bedrijven moet je wel managen, anders haal je niet het resultaat om de rekening te betalen.
  Import/Michel schrijf dan ook een blog, als het zo tegen overgesteld is? Ronald geeft toch ook al in zijn blogs aan,dat het minder gaat.

 • no-profile-image

  onno

  @Geurt, het verhaaltje van de friesin op de pushta is een beetje langer dan hier in boerderij gesteld wordt..
  Als ik iemand vraag, die in het oostblok onderneemt,hoe het gaat. En het antwoord is dat het helemaal perfect gaat zonder hoofdpijn, zal mijn antwoord zijn dat deze dan ook niets uitvreet..
  Wat Patrick aangeeft is dat je best koeien kan houden, graan kan verbouwen in Hongarije, maar dat de randvoorwaarden zo zoetjes aan een zooitje zijn. De info die ik krijg van anderen zijn hetzelfde.

 • no-profile-image

  Wereldreiziger

  Het heeft weinig zin om te schrijven hoe slecht het in delen van de wereld gaat, als je enige doel is om aan te tonen hoe prefect jezelf wel niet bent. Typisch Nederlands-Belgische opschepperij.

 • no-profile-image

  onno

  Wereldreiziger, er wordt hierover geschreven om een realistisch beeld te creeeren over andere wereld delen. Als in West-Europa dezelfde praktijken erop na werden gehouden als elders, dan hadden jullie en de dierenbescherming, PETA, AIVD, Recherche en vele anderen 1 uur op je bedrijf en was het einde oefening. Niks opschepperij, maar een realistische omschrijving. En even laten meebeleven dat als je in het Oostblok wat doet, je alles voor de hels deuren moet wegslepen.

 • no-profile-image

  Han

  Laten we wel zijn met elkaar. Patrick geeft aan waar het schort in de Midden Europese economie. Gebrek aan kennis en eigen kapitaal. Wat onze Friese schone deerne heeft meegenomen in haar handtasje wordt niet beschreven. Wel wordt beschreven dat ze het alleen doet, met tussen de regels door hoe vaak er een andere sterke Fries op "bezoek" komt. De meeste zo niet alle import boeren in Midden europa zijn met een kapitaaltje begonnen, de lokale landbouw jongens hadden niets en de beleggers zijn geen boeren. Maar één ding hebben al deze lokale ondernemers gemeen,, ze nemen het niet zo nauw met regels van zakelijk fatsoen en hebben geen flauwe notie "hoe je personeel moet aansturen en (bege)leiden". Door commanderen en schelden redt je het niet meer nu DE PARTIJ weg is. Hier komt bij dat wij met onze mooie verkoop praatjes de nieuwe generatie boeren in deze landen mooie machines verkopen die ze wel en soms helemaal niet nodig zijn. Ik kan je voorbeelden geven van boeren met een hele snijmais trein en honderden ha's snijmais, maar geen stal en geen vee en dat komt de eerste jaren ook nog niet, omdat het geld op is en op deze wijze op blijft. Dus wachten op een nieuwe subsidie golf en hopen, dat je weer mee mag doen en je schoentje gevuld wordt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Mijne heren , Ik kan maar beamen wat Onno en Han schrijven . Ik wens mee mijn blogs enkel de realiteit aan te wijzen niets meer , ik doe niet aan zelfopwekking van eigen emotie ik schrijf geen blogs mee titels als topjaar in de mais maar topjaar in de natte mais en dat is wel iets anders. Ik geef enkel de realiteit aan en in heel Hongarije is de wil er wel maar het kunnen niet altijd en overal een kwestie van Geld niets meer . Als buitenlanders hebben we wel eens de eeuwige drang van nooit groot genoeg en dat werkt niet meer en leid meestal tot getier achter finaciele partner investeerders vooral in de veesector , ik heb geleerd die gedachte van nooit genoeg niet te volgen , of dit goed of slecht is maak ik voor mijzelf uit ( dit is mijn plan...) Ik toon enkel de realiteit en geloof mij in werkelijkheid is die nog veel slechter. Dat bepaalde ondernemers mijn online staande stellingen als een aanslag aanzien in hun run op zoek achter investeerders is niet mijn probleem , ieder moet voor zijn eigen deur vegen , wat ik weet is veel meer maar hou dit discreet voor mij , ik ga niet gaan lameteren hoe anderen het vergaat in Hongarije niet Vanoirschot niet Claessens niet over Geebelen Scholten of dat fries melkmeisje iedereen voor zijn eigen deur en wie zich stoort aan de realiteit moet zich niet vraken op deze blogger, maar overgaan tot het schrijven van een blogverhaal aan R. Bodde , nogmaals aan reportages ,,uit het leven gegrepen als die 450 koeien daar hebben we wat aan correct en niet naast de kwestie aan reportages op de wereldomroep geschreven door een pusztatoerist (zoals er genoeg rondrijden mee een geelzwarte nrplaat ) hebben we niet veel . De realiteit is daar wel anders het echte verhaal ken ik sinds enkele dagen maar ga daar niet op in uit respect voor die boerin (al ken ik ze niet persoonlijk) en mischiens ook voor de andere helft van hare trouwboek die zich terug in Nl bevindt ...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ach meneer@Import, wilt u nog wat verkopen???... Gelukkig hebt u de wijsheid in pacht!!!... Maar het verwondert mij zo dat u zoveel moeite hebt de waarheid/werkelijkheid in te zien!!!... Mist u toch iets wat wij wel hebben?, realiteitszin?, oftewel oog voor en ervaring met de realiteit ???...

 • no-profile-image

  Niet beter

  Goed lezen Piet, de meeste blogs en reacties gaan over wat 'anderen' fout doen. Vrijwel nooit over eigen fouten. Beperk je daartoe en je komt aan 'anderen' niet meer toe.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ach @Wereldreiziger, dat u reist, kijkt en denkt heb ik niets op tegen!!!... Het is alleen jammer dat u gelooft in uw eigen fantasie, maar waarom durft u uw naam niet te vermelden???...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Selbsteinsicht'', ist der Beste Weg zur ''Besserung''. Daarom voel ik mij ook @Niet beter dan de rest !!!... Toch heeft het mij zeer verheugt dat ik u aan mocht spreken. Tenslotte nog een vraagje; waarom verandert u uw naam steeds???...

 • no-profile-image

  geurt

  @Patrick,ik lees jouw blogs en van de anderen in oost europa altijd met grote belangstelling en ook de reacties vind ik prachtig.Ik kan daardoor de oost europeanen die ik heel af en toe spreek beter begrijpen.Maar je verwacht als blogschrijver toch niet dat eenieder jouw verhaal maarzo als zoete koek slikt?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jammer dat boerderij niet eist dat iedereen die reageerd z'n naam er onder zet Zelf vind ik het behoorlijk onbeleeft om commentaar te geven en dan niet eens je naam noemen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Geurt, je mag best kritisch zijn, als ik voor mijn beurt mag spreken(?), daar zal @Patrick wel begrip voor hebben (?), denk ik ? Maar ge gelooft toch niet dat Patrick alles uit z'n duim zuigt???... Wat Patrick ziet en meemaakt is regelmaat in de voormalige Sowjet-Unie!!!... Alle westerlingen die een ondernemende en/of leidinggevende functie hebben of hadden kunnen daar over meepraten, op een enkele uitzondering na!!!... Meestal leven die op een eiland of hebben zeer goede contacten wat ook weer het nodige kost!!!... En ach Geurt, ik weet ook dat nederlanders hun vergissingen, fouten en tekortkomingen niet graag toegeven en erkennen, daar zijn zij--- de nederlanders --- over het algemeen te trots voor, dat weet ik!!!... Daarom verheugt het mij zeer dat eindelijk de vingers op de zere plekken gelegd worden!!!... HET GAAT UITEINDELIJK OM DE REALITEIT !!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  Ed ik ben het met je eens, maar weet dat het voor Boerderij moeilijk is om te achterhalen of de naam of het mail adres wel echt zijn. Mijn ervaring is dat er zeer veel >valse< mail adressen gebruikt worden door mensen, die alleen willen stoken en een serieuse discussie willen verstieren met hun brakke opmerkingen. Liefst vernederen ze alle schrijvers middels de mees tnegatieve opmerkingen.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Allemaal. Ik kan van Patrick zijn blogs nooit niks anders zeggen als dat die door een meer dan alleen boer zijn geschreven.Hij heeft een heel goede achter grond qua geld en financieringen en spreekt uit zijn blogs veel meer dan je direct leest.Ik denk dat veel beleids makers van hem konden leren van uit praktijk en bank gedachten.
  Groeten

 • no-profile-image

  Anoniem

  Ik ben het niet mee eens dat iedereen de eigen naam onder de reactie te schrijven. Ik doe dat bewust nooit. Ik vind het niet erg als mensen die ver van Nederland wonen weten wie ik ben als ik reageer. Maar als mensen waarmee ik zaken doe mijn reacties lezen dan kan het mijn schaden. Zeker met banken moet ik oppassen. Maar ook met andere instanties. Ik heb een internationaal bedrijf. Er wordt veel over mij gepraat en er zijn meer mensen die mij kennen dan die ik ken. Ik wil niemand beledigen. En ik heb heel veel respect voor mensen die in het buitenland een bestaan op proberen te bouwen. En dan vind ik het even interesant om te lezen hoe het gaat met bedrijven van 20 koeien als die van 20.000 koeien. Iedereen met een eigen plan en doorzettingsvermogen kan hiermee toekomst hebben. Maar nogmaals als ik mijn naam schrijf onder de reacties die ik geef over een aantal zaken kunnen die mij heel erg schaden in de onderhandelings positie. Terwijl ik het toch belangrijk vind om mijn ervaringen naar buiten te brengen. Niet dat ik altijd gelijk heb. Maar ik heb internationaal veel mee gemaakt en redelijk wat opgebouwd. Ik heb daarmee ook veel fouten gemaakt en ook met foute mensen zaken gedaan. Als ik die ervaringen deel kunnen andere mensen er ook na handelen. Tuurlijk zijn er mensen die anoniem schelden of domme opmerkingen maken. Ik heb ook ooit een domme opmerking gemaakt. Maar een grapje moet naar mijn mening ook kunnen. Maar dat wil niet zeggen dat je mensen die wat kunnen toe voegen aan een discussie het niet onmogelijk moet maken door iedereen die reageert te verplichten om een echte naam op te geven!

 • no-profile-image

  Patrick

  Reacties worden wel eens geleid door eigen emoties opgewekt door de stijl waarin het onderwerp behandeld word .
  Je weet voorafgaandelijk dat een blog mee titel : De bom barst andere emoties losweekt als : Staat Europa te koop bij Troostwijk?
  Alles draait hem echter om een ding (citaat Paul en witteman 28/3) Vroeger bestond het geluk enkel in het hiernamaals tegenwoordig is de wil om het geluk in het hiervoormaals te hebben een wet geworden... .
  Voor mij is echter het geluk gelijkstaand aan genieten van het leven en het beste zien rondom de kinderen niets meer de rest kan van mijn part de pot op !

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het Patrick, de ''rest kan van mij de pot op''!!!... Het gaat er om ervaringen te delen en van gedachten te wisselen. Het gaat niet om gelijk of ongelijk, het gaat er om dat wij als buitenlander in het buitenland elkaar opbouwen en moed inspreken. Natuurlijk moeten wij dan ook zo eerlijk en realistisch zijn over negatieve ervaringen te praten.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Patrick.Piet en velen andere lezers.
  Juist het gaat er om dat we gewoon eerlijk schrijven en meestal schrijven we minder erg dan is om dat we rekening houden met de mensen die het zich moeilijk voor kunnen stellen met welke cultuur we te maken hebben.Maar ik kan jullie wel garanderen dat ik van de bloggers geleerd heb.enkele heb ik geregeld direct email contact en helpen elkaar via die weg.De wereld door de bloggers is er voor mij groter en op veel punten duidelijker door geworden.En zou gewoon heel graag verschillende bloggers eens in het levende lijf willen ontmoeten.En ik kan niet zeggen dat er bloggers bij zijn die over hun eigen opscheppen.is allemaal wat ze doen en voelen binnen eigen bedrijf of rond om hun bedrijf en werk.wat is er dan nog mooier om over te lezen.Geen boerderij en elzevier schrijft over zulke echte levens waar dan ook. interviews zijn nooit echt.Blogs zijn echt om dat ze geschreven zijn door de persoon waar het over gaat en komt uit zijn hart en leven.Gewoon volhouden we doen heel veel mensen plezier met onze blogs.Rot reacties doen zeer maar we hebben meer goede dan vervelende reacties en hoop blijft zo. de groeten en we zullen doooor gaan

 • no-profile-image

  geurt van rooijen

  Hallo bloggers,ga vooral door met bloggen! ik lees jullie verhalen met plezier.Maar na al jullie buitenlandse avonturen hebben jullie misschien niet(meer) in de gaten dat de nederlandse mentaliteit gemeen kritisch is.
  Kijk,ik weet inmiddels dat je een bijv. hongaarse boer/bedrijfsleider uitgebreid moet complimenteren anders is hij al snel zwaar beledigd, maar dat leidt natuurlijk nergens toe.
  Door de ligging van mijn bedrijf krijg ik veel nationaliteiten over de vloer.
  Het zijn de nederlanders en de engelsen die jouw functioneren als boer op de schudzeef leggen.
  Dat is niet altijd prettig(zo deden wij het 15 jaar geleden ook ik zou dat zo snel mogelijk veranderen)maar soms wel leerzaam!Alle andere nationaliteiten delen hoofdzakelijk complimenten uit.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Bert, @Patrick en alle andere positieve reactie-genoten, we blijven doorgaan met het schrijven van onze ervaringen!!!... Of anderen het leuk vinden of niet is bijzaak, hoofdzaak is dat wij van elkaar kunnen leren!!!... groeten.

 • no-profile-image

  Student

  Mm, toch vind ik het een verhaal wat wel heel erg de schuld geeft aan de nieuwe West Europese banken. Mensen die het subsidie avontuur zijn ingestapt, zijn zelf ook heel erg naief, en hebben ook schuld aan alles.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Student, je mag van een bank toch ook een service verwachten, waar ze hun vraagtekens bij zetten?

 • no-profile-image

  onno

  West Europese banken hebben een dikke laag boter op hun hoofd. Ze hebben voor een prikkie hun Oost Europese banken gekocht. De klanten euro/dollar leningen door de strot geduwd. Dat was geen kwestie van een keus, maar van verplichting. Ze hebben er miljarden aan verdiend.. En toen ging het wat minder, hebben ze alle klanten laten vallen als bakstenen, deposito's bevroren ( ik ben er 1 van) en opgezadeld met rentes van 25 %. Wel in de materie verdiepen student...
  @ Patrick en Bert, inderdaad is het beter niet alles exact te schrijven van wat we zien en meemaken. Worden we toch niet geloofd en kan mensen tegen het hoofd stoten. Juist ik vind het interessant om te lezen hoe het Bert en Patrick vergaat. Is een bevestiging van wat ik zelf onderga en doe mijn voordeel ermee. Bovengenoemde jongens staan met beide benen op de grond en omdat ze ietwat ondernemender zijn dan de gemiddelde Nederlander maken ze meer mee.. En schrijven dit dan zonder al teveel kleuring. Prima!

 • no-profile-image

  Patrick

  Eigenlijk kan ik student geenzins ongelijk geven. Maar zekers ook Onno niet Als je klant bent of word mee een bank omtrend een lening ben je even de peanut bij de Hongaarse als de buitenlandse al dan niet gemengd . MAAR toen bijna 2 jaar geleden een boer (en Ploeger fanaat ) uit de buurt mij de raad gaf klant te worden bij een Hongaarse bank heb ik daar géén enkel spijt van gehad tot op heden voor geldverrichtingen lopende rekening beleggings-aanbod devisa en klantvriendelijkheid is ze gewoon top daar hebben de bedienden nog contact mee de klant zoals we 30 jaar geleden dat kenden in Belgie toen een deel van KBC nog Raiffeisenkas noemde . De banden zijn zo goed dat een van de girls gisteren een traan liet dat ze mij 3 maand niet zou zien door haar tijdelijke verplaatsing. Maar als we het over leningen zouden hebben dan vrees ik dat ze allemaal gelijk zijn. 10-15 % rente kleine termijnen en bankkosten soms meer dan de helft van de rentekost. Geluk bij kredieten zijn zeldzaam of toch ik nam een krediet op 2 jaar voor mijn Manitou 5% rente maar ik betaal de helft wel terug op 6 maand.

 • no-profile-image

  Student

  @Onno: Ik zeg ook niet dat de bank geen schuld heeft, maar het ging mij erom dat de je de consument ook verwijten kan maken. Beide hebben hier schuld aan.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.