196 x bekeken 6 reacties

Cultuurstrijd om kievitsei

agd.media
Kievitseieren rapen is ook dit jaar weer toegestaan in Friesland. De rechtbank in Leeuwarden heeft bezwaren hiertegen van De Faunabescherming naast zich neergelegd. Daarmee mag deze traditie weer een jaartje langer blijven.

Alhoewel, traditie... Deze liefhebberij zit de laatste jaren in een modern jasje. Tot op het ei nauwkeurig is een provinciaal vind-quotum vastgesteld, en een ei mag pas meegenomen worden na sms-contact met de provincie.

De Faunabescherming kondigt aan dat ze nu naar de Raad van State stapt. Volgend jaar wordt het dus wéér spannend. De rechtzaken hierover zijn al bijna net zo’n traditie als het eierzoeken zelf.
De ironie van dit gevecht is dat beide partijen zich beroepen op hun liefde voor de weidevogel. De eierrapers beweren dat de nazorg die zij plegen zonder de sport van het eierzoeken geen toekomst heeft. De Faunabescherming betoogt dat het geen pas geeft eieren te rapen van een bedreigde vogelsoort.

Daar zit iets in. Zelfs de kievit, lang beschouwd als de minst kwetsbare weidevogel, gaat hard in aantal achteruit. Maar juist omdat er al sinds mensenheugnis eieren worden geraapt, is lastig vol te houden dat daar de oorzaak ligt. De werkelijke strijd gaat hier dan ook niet over de vogelstand, maar over de vraag of de mens iets mag in en met de natuur. Wel, zegt de eierzoeker. Niet dus, zegt de moderne Nederlander, vertegenwoordigd door Faunabescherming. Natuur is er alleen om naar te kijken. Het is een botsing van culturen.

Ondanks de jongste rechterlijke uitspraak valt te verwachten dat visie van De Faunabescherming op den duur de overhand krijgt en dat de traditie uitsterft. De vogels zullen er niet om rouwen, maar of ze daarmee gered zijn, is nog maar de vraag.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kievitseieren rapen goed vinden is te vergelijken met te veel alcohol drinken en dan iemand dood rijden, dan beweren het drinken is niet gevaarlijk

 • no-profile-image

  Tradities??????????????? Tradities zijn er alleen maar om gebroken te worden. Weg met dit feodale gebeuren. Friezen toch, wanneer ontdooien jullie nu eens eindelijk?? Is het bij jullie nog steeds het jaar 754 en is Dokkum nog steeds de hoofdstad?? Doe toch eens niet zo achterlijk en laat die eieren waar ze thuishoren, juist in dat kivietsnest en niet in de pan. Stelletje mongolen.

 • no-profile-image

  antie jacht jij weet zeker niet dat als je een ei weghaalt uit het nest de kieviet er gewoon weer een bijlegd totdat hij er voldoende heeft om te broeden

 • no-profile-image

  Friezen, Anti Jicht, geen Mongolen. "Friezen", dat zijn die gasten die loeien, hinniken, blaten en mekkerern dat greidefoegels hen zo lief zijn, maar die onderwijl de hele natuur van het Heitelan naar de kloten hebben geholpen. Inderdaad: die oude Bonifatius dorsten ze wel de kop in te beuken. Met njoggenennjoggentig man. Maar als mens zijn veel Friezen zo dood als een Grote Pier!

 • no-profile-image

  Ach, als ik jullie der een plezier mee doe rijd ik er toch lekker overheen!!! Boer is Baas, op mijn eigen land. Gaan een paar van die linkse troep niet voor mij bepalen.

 • no-profile-image

  Respectloos barbaars rechts BEEST!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.