Redactieblog

297 x bekeken 5 reacties

Cruijff

Over Feyenoord hoeven we het niet te hebben, maar ook Ajax is een club in verval. Al jaren zijn ze geen kampioen meer geworden. Al jaren draait deze beursgenoteerde onderneming met verlies.

De jeugdopleiding levert geen nieuwe talenten meer op. In Europa wordt Ajax steeds in een vroeg stadium uitgeschakeld door tweederangs voetbalclubs. In Nederland wordt verloren van provincieclubjes. Het draagvlak verdwijnt. Zelfs van de hooligans van Ajax hoor je niets meer.

Gelukkig doemt er redding op, in de persoon van Johan Cruijff. Niet de voetballers maar het bestuur van de club blijkt niet te deugen. Ten eerste luisteren ze niet naar Cruijff en ten tweede hebben ze geen ’voetbalverstand’. Het bestuur moet vervangen worden door oud-voetballers. Ik moet dan altijd denken aan Co Adriaanse die – toen Van Basten trainer werd van het Nederlands elftal – opmerkte: een goed paard is nog niet vanzelf een goede ruiter.

Hoewel Cruijff geen reputatie heeft als bekwaam bestuurder, moet toch worden gezegd dat als iemand Ajax kan redden, hij het is. Laat hem z’n gang maar gaan.

De Nederlandse intensieve veehouderij is in verval. Ze is al jaren niet meer toegejuicht. In een vrije markt wordt men gepasseerd door tweederangs landen met lagere kosten. Er is geen draagvlak meer. Zelfs de NVV houdt zich rustig. Doemt er redding op? Valt onze varkens- en pluimveehouders iets te verwijten? Of ligt het aan de bestuurders en moeten die worden vervangen door oud-boeren?

Maar een goede boer is nog niet vanzelf een goede bestuurder. We moeten op zoek naar een Johan Cruijff van de nationale landbouw. Wie komt daarvoor in aanmerking? Staatssecretaris Bleker misschien. Is ook oud-boer, of in elk geval oud-natuurbeheerder. Albert Jan Maat, de clubicoon van LTO, dan? Zelf zou ik toch eerder kiezen voor Annechien ten Have, een charismatisch boerenleider, die geleerd heeft ook naar de maatschappelijke omgeving te kijken. Als iemand de intensieve veehouderij kan redden, is zij het wel. Laat die haar gang maar eens een tijdje gaan, kijken wat er gebeurt. Ooit zal ook Ajax weer kampioen worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem.Ik hoorde ne teen goed collum over dit onderwerp waarbij de lijn werd door getrokken naar het bedrijfsleven. Het resulteerde in een aanval op de >managers< die na hun studie denken dat je alle soorten bedrijven kunnen leiden zonder enige kennis van het product en het productie proces. Iedere boer zal weten dat je geen boerderij kunt leiden als afgestudeerde manager uit Neijenrode als je niet ook nog een Landbouw opleiding hebt gehad. Dit door trekkend kunnen we concluderen, dat er bij alle delen van de keten volgent op de boerderij, mank gaat aan het door de collumniste geconcludeerde fenomeen. Hoeveel managers lopen er niet rond in Landbouw land die via de meest landbouw vreemde functie nu even de voedselketen gaan beheren en erger >herstructureren<. Waarbij de stem van de technisch onderlegde ketenleden niet wordt gehoord, hij is de boer en heeft per definitie geen verstand van researche, handel off what ever.

 • no-profile-image

  Hoezo is de Nederlandse intensieve veehouderij in geen jaren meer toegejuicht? We hebben toch allemaal kunnen vernemen dat zij zéér milieuvriendelijk werkt? Sinds de invoering van de mestwet v.a. 1998 is de intensieve veehouderij zomaar 30% van stikstof en fosfaat kwijtgeraakt. Dit gebeurt wereldwijd nergens, dus doe ze dát maar eens na. Een schouderklopje is hier zeker op z'n plaats.

 • no-profile-image

  Tjonge tjonge wat een kul verhaal. volgens mij zit die willempie onder de drugs.......annechien als verlosser........welke steen heb jij geleefd???????. Dat krijgen alle bobos nog meer bonussen van haar of zijn we rademekers al weer vergeten........verschikkelijk veel geld naar zon sl,echte bestuurder en dan ook nog boerengeld terwijl de boeren zelf niets verdienen.

 • no-profile-image

  Kritische lezer het is met de intensieve veehoudeij net als met Ajax genoeg goede kannten aan te wijzen, maar geen Gevulde clubkas. Jij ziet een schoner milieu als succes, Nederland ziet het Ajax succes in > 50 % ex Ajax jeugd in het Nederlands elftal. En nog steeds geen Prijzen geld voor zowel de intensieve veehouderij en Ajax. Is dit gegeven misschien een soort nederlandse ziekte, groot succes in productie, maar geen geldelijk gewin?

 • no-profile-image

  Mijn reactie was sarcastisch bedoeld, beste Han. Als je de mestwet eens zou snappen......

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.