369 x bekeken

Agrifirm op koers, nu LTO nog

agd.media
Een Brabants ’keigoed’ kan er nog niet van af, maar een noordelijk ’het kon minder’ is op zijn plaats als het gaat om de resultaten van Agrifirm over het fusiejaar 2010. De combinatie van Cehave Landbouwbelang en Agrifirm boekte 25 miljoen euro winst.

Dat oogt een stuk minder dan de meer dan 50 miljoen die ze vorig jaar gezamenlijk boekten, maar na verrekening van eenmalige factoren blijft een bedrag over dat aardig in de pas loopt met de opgetelde resultaten van beide coöperaties voor de fusie.

Dat de fusiekosten een kwart hoger uitvallen, ofwel 5 miljoen euro meer dan begroot, het zij zo. Belangrijker is dat het ledental niet ingestort maar zelfs iets toegenomen is. Het past in de betrekkelijk geruisloze gang van zaken bij de fusie zelf. Geen grote protesten van leden, geen gedoe. Dat de Cehave-leden nu iets langer op hun nabetaling moeten wachten dan vroeger, zullen ze hun coöperatie ook wel vergeven.

En dat terwijl er in dit bedrijf heel verschillende werelden samenkomen: de zuidelijke varkenshouders en de noordelijke akkerbouwers en melkveehouders. Al met al kan van een succesvolle fusie gesproken worden. De Nederlandse boer denkt landelijk, niet meer regionaal. Dat stemt tot nadenken voor de LTO’s. Laat de belangenbehartigers maar een voorbeeld nemen aan de voerjongens.

Of registreer je om te kunnen reageren.