Redactieblog

352 x bekeken

500-kilometergrens voor privégebruik auto ook bij opeenvolgende auto’s

Arnhem - Geen bijtelling privégebruik auto komt in beeld als per kalenderjaar minder dan 500 kilometer privé gereden wordt.

Dit geldt ook als in de loop van het jaar een nieuwe auto in gebruik wordt genomen. Doordat een leaserijder met de nieuwe auto de 500-kilometergrens heeft overschreden wordt ook voor de maanden dat er gereden is met de oude auto de bijtelling verschuldigd.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Arnhem de volgende:

Een man reed van 1 januari tot en met 31 augustus 2009 in een auto van de zaak waarvoor hij zijn verklaring geen privégebruik had ingediend. Vanaf 1 september 2009 reed hij in een andere auto van de zaak. Voor deze auto trok hij zijn verklaring in. De inspecteur legde de man een naheffingsaanslag loonbelasting op over de periode 1 januari tot en met 31 augustus 2009. De man meende dat de naheffing over deze periode onterecht was, omdat hij voor deze periode zijn verklaring had ingediend. Daarnaast had hij over deze periode een sluitende rittenadministratie bijgehouden waaruit bleek dat hij in die periode minder dan 8/12 van 500 km in privé had gereden.

Rechtbank Arnhem stelt de man echter in het ongelijk. De verklaring was op verzoek van de man ingetrokken en hij had niet aangetoond dat hij de auto in 2009 op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden had gebruikt. In dat geval wordt hij geacht het voordeel van een auto van de zaak te hebben genoten. De omstandigheid dat de man de auto gedurende een gedeelte van het jaar niet voor privédoeleinden heeft gebruikt - omdat hij toen over de verklaring geen privégebruik beschikte – staat naar het oordeel van de rechtbank aan de toepassing op kalenderjaarbasis niet in de weg

Meer informatie: LJN: BP6681, Rechtbank Arnhem , 1 februari 2011 nummer AWB 10/1461

http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BP6681

Of registreer je om te kunnen reageren.