Redactieblog

1371 x bekeken 3 reacties

Vergiftiging?

’Eén van de koeien had vanochtend maar een paar liter melk,” vertelt Michel. ”Terwijl ze gistermorgen nog tien liter gaf.” Mijn hart maakt een sprong van schrik. Toch niet weer?

We hebben net een paar dagen geleden de tweede koeienkop van dit jaar weggebracht naar Tirgu Mures en ik word niet echt blij van de gedachte dat we dat laboratorium binnenkort misschien wel wéér van binnen gaan zien.
De veearts noemde bij het laatste mysterieuze
sterfgeval de angstaanjagende optie van vergiftiging. Waardoor had het dier anders een ondertemperatuur? Door een inwendige bloeding? Het arme beestje had de week ervoor een enorm stierkalf ter wereld gebracht, dus voor hetzelfde geld was de baarmoeder gescheurd.
Maar alleen al het nóemen van het woord vergiftiging! Na die snee in onze maïsbult heb ik geen moeite om daar de meest verschrikkelijke beelden (en mensen) bij te verzinnen. Hoewel de veearts waarschijnlijk een ’natuurlijke’ vergiftiging door het voer bedoelde. Hoop ik. Hoe dan ook. Koeien die zomaar zakken in de melk geven me deze dagen de rillingen. Vooral omdat we niet weten wat de oorzaak is en of ze het loodje leggen.
”Nog nooit van een veearts gehoord?”, was één van de reacties op mijn andere stukje over die koe met rare bulten. Nou, om Michel te quoten: ”Ons vertrouwen in de veeartsen hier is nul.” Als ze met hun nette schoenen van 10 meter afstand zeggen dat een (lebmaag)koe het met de longen heeft, omdat hij op zijn neus transpireert. En vervolgens met het standaard recept antibiotica en vitaminen komen. Plus het gratis advies om hem maar zo gauw mogelijk naar het slachthuis te doen. Dat zegt ons genoeg.
En met bloedonderzoek zijn we wel voorzichtig geworden nadat we door een para-tbc-koe twee jaar in quarantaine kwamen.
Een paar dagen later komt Michel echter met het goede nieuws dat de koe weer gestegen is in de melk. Ze had waarschijnlijk pensverzuring. Hij is de koeien meteen hooi bij gaan voeren. Mijn hart maakt een sprongetje. Dit keer van blijdschap.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hakkelaar

  Hoi Michel,

  Komt me bekend voor, alleen heb ik wel wat meer vertrouwen in , de meeste, veeartsen hier. Vorige week nog een "lebmaagkoe" wat nadat de veerts haar losgesneden had omdat ook hij de diagnose lebmaag had vastgesteld, weer onverrichterzake dichtgenaaid omdat het slechts de pens was die vol gas zat. Ook al een aantal koeien in een keer van de melk af sinds we een andere kuil zijn gaan voeren. Ga nu af en toe met 'tegenzin' melken, want welke koe zal de melk nu weer kwijt zijn.............. Morgen komt de voerspecialist weer om te zien wat er aan te doen is. Maar, zoals een wijze buurjongen hier áltijd zegt: "kump goed!"

 • no-profile-image

  Hakkelaar , waarom ga je ineens een andere kuil voeren,ik zou dit geleidelijk aan doen door eerst enkele weken de oude en de nieuwe kuil half om half te voeren zodat je geen abrupte overgang hebt?en laat je door de voerspecialist geen dure oplossingen aansmeren maar gebruik je boeren verstand.

 • no-profile-image

  Jeroen R

  Veearts is in alle deze landen een probleem.
  Bi carbonaat kan je ook voeren naar het kalven.
  Hooi geeft niet de energie aan de koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.