Redactieblog

302 x bekeken 1 reactie

Tunnel

Eindelijk eens een boer in de krant – Van de Voort in Lunteren – die zich laat zien als zelfbewuste ondernemer: hij innoveert, is actief op de markt, zoekt de afnemers op, en bepaalt zelf de prijs van zijn product. ”Als je echt iets goeds maakt, bepaalt de boer de prijs”, stelt hij. ”Dat is werkelijk zo”.

Zo zijn er natuurlijk wel meer, maar het overgrote deel van onze boeren produceert en produceert en heeft niets te zeggen over de prijs van zijn product. Het is de markt die de prijs bepaalt, vraag en aanbod. Het is intussen een beetje een standaardverhaal van bijvoorbeeld varkenshouders: doordat de supermarkten het vlees te goedkoop aanbieden als zogenoemde kiloknallers, krijgen wij te weinig voor ons product. Tegenwoordig wordt er dan nog aan toegevoegd: ’dus moeten wij wel schaalvergroten en moeten megastallen worden geaccepteerd.’ Kennelijk is de gemiddelde boer in een tunnel terecht gekomen, waar eigenlijk nog nauwelijks licht aan het einde te zien is, met de bijbehorende visie.

De tunnelvisie. Je hebt dan alleen nog maar oog voor je eigen beperkte belang, ziet niet wat er om je heen gebeurt, kunt alleen maar eenzijdige analyses maken en oplossingen bedenken, en de schuld van de ellende ligt altijd ergens anders. De consument, Wakker Dier, Europa, klimaatverandering, de islam.

Ook een mooi voorbeeld trouwens: terwijl Cairo in brand stond, was een aantal Nederlandse aardbeientelers voor een excursie naar Egypte afgereisd. Het idee alleen al: deze mensen stappen in een vliegtuig naar Egypte, niet om de piramiden of de sfinx te bekijken, maar om aardbeien te zien. Zij moesten snel weer huiswaarts keren. Het gezelschap maakt het goed, maar van de excursie is weinig terechtgekomen. ”Ze hebben geen aardbei gezien”, zei een woordvoerder.

Dat is jammer voor deze ondernemers, die kennelijk alleen oog hebben voor aardbeien. Ze willen slechts aardbeien zien, zien die ook elke dag, iets anders zien ze niet en willen ze ook niet zien. Egypte is voor hen het land van de aardbeien, die ze dus niet hebben kunnen zien. Misschien moeten ze nu wel wachten tot de Egyptenaren weer een beetje rustig worden, om alsnog de aardbeien daar te kunnen gaan bekijken. Het zou kunnen dat Moebarak dit meeneemt bij zijn beslissingen, maar waarschijnlijk heeft die ook een tunnelvisie. En genoeg aardbeien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wacht even. Boeren krijgen te weinig voor hun varkens omdat het aanbod groter is dan de vraag. Als je dan het aanbod nog groter maakt met staluitbreiding, dan gaat de prijs per varken natuurlijk nog meer omlaag. Varkensboeren, neem alsjeblieft even (gevoelsmatig) afstand van je bedrijf en bekijk het hele proces eens met een helikopterblik. Doe bijvoorbeeld eens alsof er helemaal geen varkensboeren zijn en bedenk dan hoe je de varkenssector zou opzetten (dus van scratch), zodat er een goede boterham aan te verdienen is. Vergelijk dan het resultaat van dat denkwerk met de werkelijke situatie en bepaal een pad van de werkelijke situatie naar de gewenste situatie. Dat pad moet je bedrijfsstrategie zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.