Redactieblog

414 x bekeken

Topsector, met traag internet

Toegang tot snel internet is noodzakelijk voor het behoud van een vitale landbouw.

Neelie Kroes wil dat alle burgers in heel Europa in 2013 toegang tot internet hebben via breedband. Niet alleen in de stad, maar ook in dunbevolkte gebieden. In Finland, dunnerbevolkt hebben we niet, heeft men het recht op snel internet zelfs bij wet vastgelegd. Dat zegt men althans, ik kan het niet controleren. Mijn Fins houdt niet over en ík heb geen snel internet in mijn buitengebied.

Elf jaar geleden stelde de toenmalige Vrom-raad mij de vraag hoe we het best konden investeren in de toekomst van het platteland. Deel van het antwoord was dat alle onrendabele gebieden in Nederland bekabeld moesten worden met glasvezel. De kosten ervan waren niet mals, voor heel Nederland waarschijnlijk een half miljard gulden. Ja, het was nog in de tijd van de gulden, opa vertelt.

Sinds die tijd is er niets gebeurd. Ik ken mensen op het platteland waar de kinderen om de beurt kunnen internetten. Niet wegens de opvoeding, maar omdat het net geen twee internetverbindingen kan dragen. Morgen moet ik vanuit Groningen via internet discussiëren met een aantal gemeentebestuurders in Zeeland. Het hotel waar ze zijn verzameld, heeft echter onvoldoende internetcapaciteit. En dat in 2011. KPN is nu uitgerukt om er wat aan te doen.

Voor boeren, burgers en bedrijfjes op het platteland is toegang tot snel internet cruciaal. Internet is een basisvoorziening voor de moderne samenleving, net zoals fatsoenlijke wegen en waterleiding. Het kabinet heeft de landbouw deze week tot topsector verklaard, maar hoe je een internationaal concurrerende topsector kan zijn zonder behoorlijke internettoegang, is mij onduidelijk.

Ik kom wel eens op moderne boerderijen in het verre buitenland. Daar staan continu computers te zoemen om de ontwikkeling van de prijzen van melk en van veevoer in de gaten te houden. Bij ons gaan de prijzen ook meer fluctueren. Maar hier moet de boer het soms bij wijze van spreken doen met de krant van een week oud.

Topsector? Zodra ik snel internet heb, zoek ik op wat dat woord betekent!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.