236 x bekeken

Red de landinrichting

agd.media
De landbouwsector is tot nu toe erg blij met het kabinet-Rutte. In korte tijd zette dat een streep door een hele serie gehate projecten. De robuuste ecologische verbindingszones gaan niet door, de EHS wordt versoberd, het Kierbesluit dat het Haringvliet brak zou maken wordt teruggedraaid. Allemaal gedurfde besluiten die boeren blij maakten en natuurbeschermers in de gordijnen joegen.

Maar nu komt ook de keerzijde van dit doortastende beleid in beeld. Moeizaam voorbereide projecten in het landelijk gebied vallen stil. In Overijssel is nu besloten de landinrichting stop te zetten, samen met alle andere ’gebiedsprocessen’. De provincie ziet zich hiertoe gedwongen omdat het rijk geen geld meer geeft.

Dit is voor de landbouw een slechte zaak. Decennia lang is landinrichting zeer belangrijk geweest bij het verbeteren van de landbouwstructuur. En landinrichting is nooit af, want bedrijven blijven in beweging en het landelijk gebied verandert constant.

Provincies en ministerie knokken dit voorjaar over het beleid voor het landelijk gebied. Het is zaak dat de landinrichting niet als kind met het badwater van ’linkse hobbies’ wordt weggegooid. Een kabinet dat net de landbouw tot een van de speerpunten van zijn economisch beleid heeft aangewezen, moet daar gevoelig voor zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.