191 x bekeken

Kritische klanten

agd.media
Staatssecretaris Henk Bleker deed goede zaken in Moskou. Rusland heft de fytosanitaire en veterinaire exportblokkades voor groente, fruit, vlees, sierteelproducten en veevoer op.

Voor zuivel wordt binnen een aantal weken een akkoord verwacht.

Rusland is een grote klant van de Nederlandse agrarische sector. Volgens cijfers van het ministerie van ELI gaat het om 600 tot 700 miljoen euro per jaar. Het is belangrijk om de afnemer tevreden te stellen, ook al is deze kritisch en soms wispelturig.

Terwijl Europa zijn vingers aflikt bij de innovatieve controlewijze in Nederland, heeft in Russische denktermen de ’toezicht-op-toezicht’-controle wel een erg hoog privaat gehalte. De Voedsel en Waren Autoriteit is weliswaar eindverantwoordelijk, maar de feitelijke controle ligt toch bij private bureaus. De Russen waren al enkele malen in Nederland om deze methode te beoordelen. Tja, en dan mag er ook helemaal niks misgaan. Helaas gebeurt dat wel eens. De Nederlandse sector kan dit gekrakeel niet altijd los zien van handelspolitieke motieven. Een dergelijk debat is echter zinloos.

Bleker komt de Russen nu tegemoet. Nederland scherpt zijn inspecties aan. Daar is niks mis mee. Het is het lot van een exportnatie om zich te plooien naar de grillen van de afnemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.