230 x bekeken

Komkommertijd

agd.media
Belichte komkommerteelt is een soort roulette spelen met als tegenstander Spaanse concurrentie.Valt het winterweer in Spanje tegen, dan kun je als Nederlandse teler in het vroege voorjaar binnenlopen met je mooie, strakke, kwalitatief goede komkommers. Maar valt het weer voor de Spaanse telers gunstig uit, dan is er niet tegen hen op te boksen.

Dat zien we nu. De komkommerprijzen zijn gekelderd tot rond de 20 cent per stuk, nog lager dan in het slechte voorjaar van 2009. De oorzaken zijn heel eenvoudig: de Spanjaarden hebben flink bijgeplant in het begin van de winter, en ze hebben het weer mee gehad. Ze kunnen volop leveren voor prijzen die voor Nederlandse telers de variabele kosten nog niet eens dekken.

De overgang van winter naar voorjaar is voor Nederlandse telers de echte komkommertijd. Zij moeten zich nog eens flink achter de oren krabben of de belichte komkommerteelt nog wel de moeite waard is in deze wispelturige bulkmarkt waar prijs de allesbepalende factor is.

De aanbodbundeling die de sector wil is voor deze omstandigheden ook geen remedie. Een teelt die afhankelijk is van pech bij de concurrent heeft geen gezonde basis. Het is tijd voor een alternatief voor de winterkomkommer. Telerskoepel K8 mag die handschoen oppakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.