Redactieblog

236 x bekeken

De lente komt

Van Egypte weet ik niets. Van Tunesië ook niet.

Ja, zo af en toe hoorde ik een vakantieverhaal van vrienden of familieleden die zich een week hadden laten opsluiten in zo’n luxe all-inclusive zonparadijs of de Nijl bekeken had vanaf een cruiseschip, maar zulke ervaringen tel ik niet mee.

Ik weet niets en toch denk ik dat we tot hier in Nederland een vonkje kunnen voelen van wat zich daar afspeelt: de lente komt! De revolutie is als een natuurkracht die van binnenuit naar buiten openbarst. We zien de mannen en vrouwen van Egypte zingen, dansen en klappen voor de vrijheid en het vertrek van hun heerser. Niemand had dit voorzien, geen ingrijpen van arrogante westerse landen, dit komt van de mensen zélf.

”Ik ben bang, maar gelukkig. We kunnen deze revolutie winnen”, zegt een moeder van vier tienerdochters. Een andere vrouw vertelt: ”We hebben dit allemaal te danken aan onze moedige jongeren. Zij gaven het zetje.”

Het gaat ook bijna allemaal heel beschaafd. Het leger grijpt niet in. Het is niet georganiseerd, het lijkt een beweging zonder leiders en toch loopt alles.

Ik word wel benieuwd naar de tekst van het lied ’waarom is de zee gelukkig?’, wat de mensen op het plein massaal zingen. Verder kan ik alleen maar toekijken. Ik gun ze hun vrijheid, ik hoop dat ze zich op hun eigen nieuwe manier zullen ontwikkelen en dat wij westerlingen dat niet gaan verknallen. Niemand weet wat er verder gaat gebeuren, maar dat de wereld er na deze revolutie anders uit gaat zien, is wel zeker.

De lente komt en die kan niemand tegenhouden…

Of registreer je om te kunnen reageren.