523 x bekeken

Afscheid van SVZ

agd.media
Het dochterbedrijf SVZ van Cosun draait voor het derde achtereenvolgende jaar met verlies. Cosun kan de producent van groente- en fruitproducten beter verkopen. Er zijn maar weinig bietentelers, de eigenaren van Cosun, die groente of fruit telen.

Een verliesgevend dochterbedrijf dat ver van het akkerbouwbedrijf afstaat, voedt de discussie over de niet-suiker activiteiten. Cosun heeft naast bietenverwerker Suiker Unie ook nog de dochterbedrijven SVZ, Sensus (cichoreiverwerker), Nedalco (alcoholproducent), Unifine (bakkerij- en ijsingrediënten) en Aviko (aardappelverwerker). De niet-suikeractiviteiten beslaan zo’n 60 procent van de omzet van Cosun. Maar de bietentelers krijgen daar slechts 3 euro per ton quotumbieten voor terug, bovenop een bietenprijs van 43 euro. De coöperatie steekt veel geld in de niet-suikeractiviteiten maar de bietentelers krijgen er weinig voor terug.

Daarom is het goed dat Cosun Nedalco heeft verkocht aan graanbedrijf Cargill. Unifine staat te koop. SVZ moet snel volgen. Cosun gaat SVZ reorganiseren. Dat is logisch want een verliesgevend bedrijf is lastig te verkopen. Maar als SVZ weer winst maakt, kan Cosun zich echt beperken tot de kernactiviteit. Bieten, aardappelen en cichorei verwerken, zodat de bietentelers daar beter van worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.