Redactieblog

1079 x bekeken

Afrikaanse Varkenspest komt langzaam dichterbij

Afrikaanse Varkenspest is voor het eerst opgedoken in Koningsberg, tussen Litouwen en Polen. Het virus verspreidt zich langzaam in de richting van de EU.

Afrikaanse varkenspest is in 2007 voor het eerst opgedoken in Georgië. Het virus is het land vermoedelijk binnen gekomen via besmette vleesproducten die als swill aan varkens zijn gevoerd.
Geïnfecteerde wilde zwijnen zorgen ervoor dat de ziekte zich verder verspreidt. In totaal zijn bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE 542 geïnfecteerde dieren in Rusland en Georgië gemeld. In totaal zijn meer dan 10.000 varkens geruimd in de strijd tegen de ziekte.

Naast de lokale verspreiding in Georgië en omgeving, is het virus in 2009 ook vastgesteld in Sint-Petersburg, in het westen van Rusland. De besmetting in Koningsberg is hoogstwaarschijnlijk via wilde zwijnen vanuit deze regio gekomen.

Afrikaanse Varkenspest komt met name voor ten zuiden van de Sahara in Afrika. Op dit moment is het virus actief in Nigeria, Tsjaad, Centraal Afrika en Tanzania. Sinds 2007 is er in Georgië een uitbraak van de ziekte, waarbij steeds nieuwe gevallen voorkomen. Het virus heeft zich verder verspreid in Rusland, waarbij tot in Sint-Petersburg gevallen bekend waren. Maandag is officieel bekendgemaakt dat ook in Koningsberg (Kaliningrad) tussen Litouwen en Polen besmettingen zijn met Afrikaanse Varkenspest.

Het is niet voor het eerst dat het virus in Europa opduikt. Op Sardinië komt het virus endemisch voor onder wilde zwijnen. De situatie lijkt daar vrij stabiel, omdat ook op het vaste land van Italië geen problemen zijn met Afrikaanse Varkenspest in de varkenshouderij.

In Spanje en Portugal zijn sinds de jaren ’60 grote uitbraken geweest, die moeilijk te bestrijden waren. In 1993 en 1995 zijn Portugal en Spanje officieel vrij verklaard van Afrikaanse Varkenspest. In Nederland is in 1985 een geval van Afrikaanse Varkenspest geweest en in 1986 in België. Deze gevallen zijn goed bestreden.

Het grote risico van Afrikaanse Varkenspest, dat sterk lijkt op klassieke varkenspest, is dat er geen vaccin beschikbaar is. De ziekte kan alleen via hygiënemaatregelen en ruimingen worden ingedamd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.