332 x bekeken 3 reacties

Witteman (Flevoland): Bleker moet 240 miljoen bijdragen aan Oostvaarderswold

Flevoland wil het Rijk dwingen de beloofde 240 miljoen euro voor de aanleg van het Oostvaarderswold uit te betalen. Donderdag dient er een rechtszaak. Volgens gedeputeerde Marc Witteman (natuur & financiën, PvdA) heeft het kabinet dit over zichzelf afgeroepen. ”Het water staat ons tot aan de lippen.”

Waarom heeft u besloten deze verregaande stap te zetten?
”Flevoland is in opdracht van het Rijk begonnen met de ontwikkeling van het Oostvaarderswold. Het was dus niet ons eigen idee, hoewel wij ons wel altijd loyaal hebben opgesteld in de uitvoering. Wij hebben plannen gemaakt, gronden aangekocht en zelfs het proces versneld toen minister Verburg daar om vroeg. Flevoland heeft daarbij veel geld voorgeschoten. Dat Bleker er nu mee wil stoppen, prima, dat mag. Maar dan kan hij natuurlijk niet eenzijdig de rekening bij de provincie leggen.”

Afgelopen week zei Bleker nog: ik ga dit netjes afwikkelen met Flevoland. Heeft u daar geen vertrouwen in?
”Dat weet ik niet. Tot nu toe heeft hij zich altijd op het standpunt gesteld dat het probleem is opgelost met het bereiken van het onderhandelingsakkoord met het Interprovinciaal Overleg; de provincies krijgen gezamenlijk een zak met geld en moeten het onderling maar regelen. Dat is heel wat anders dan de zaak netjes afwikkelen. Ik heb zijn uitspraak genoteerd en hoop dat we weer in gesprek komen.”

Wanneer heeft u Bleker voor het laatst gesproken?
”Dat was in het kader van de het akkoord met IPO, daarna niet meer.”

IPO-voorman Johan Remkes zei dat hij de overeenkomst met Bleker heeft getekend, omdat het geen pas geeft als overheden elkaar voor de rechter dagen.
”Dat ben ik met hem eens, maar het water staat ons inmiddels tot de aan de lippen. Kijk, het totale project kost 400 miljoen euro, onze commitment is 240 miljoen. Dat is meer dan onze totale jaarbegroting. Hoe moet ik aan onze Staten uitleggen dat wij de rekening daarvoor bij de burgers van Flevoland leggen? Dit kost 350 euro per inwoner. Natuurlijk mag het Rijk beslissen projecten stop te zetten, maar dan moet er wel goed worden nagedacht over de gevolgen daarvan. Acht jaar lang hebben wij ons op verzoek van Den Haag hiervoor ingespannen. Dan past dit niet."

Anderzijds: 240 miljoen euro is erg veel geld in deze economisch zware tijden, ook voor Den Haag.
”In de nieuwe opzet voor de ontwikkeling van het Oostvaarderswold hebben wij het Rijk voorgesteld om slechts 140 miljoen te vergoeden, de rest halen wij uit de markt. Daar heeft Bleker niet mee ingestemd. In een procedure vallen we daarom terug op de oorspronkelijke afspraken.”

U heeft nu private partners gevonden voor de aanleg van het Oostvaarderswold. Bleker wil niet dat Staatsbosbeheer hieraan deelneemt. Kunt u zonder die dienst?
”Het is een belangrijke partij met veel kennis en ik hoop dat zij blijven participeren. Maar het project komt niet in gevaar als Staatsbosbeheer zich terugtrekt.”

Bleker stelt zich zeer rechtlijnig op. Bent u geschrokken van zijn onverzettelijke houding?
”Nee, want ik heb best begrip voor de positie van de staatssecretaris. Er ligt een enorme bezuinigingsopgave en zijn aanpak getuigt van bestuurlijke moed. Zo heeft hij ook Flevoland zo ver gekregen om dezelfde doelen met minder geld te realiseren. Maar ik hoop wel dat er voor die inspanning uiteindelijk iets terugkomt, want op dit moment kunnen wij niet veel anders dan deze stap te zetten.”

U heeft uw Staten ook geadviseerd tegen het onderhandelingsakkoord te stemmen?
”Nee, er ligt nu een neutraal advies. Maar als er geen oplossing voor het Oostvaarderswold komt, zullen we de Staten oproepen op 21 december niet in te stemmen met het akkoord. Ik kan mij overigens niet voorstellen dat zij in dat geval anders zouden besluiten.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een staatsschuld van 400miljard, vele tekorten op de begroting, moeten we dan nog meer geld in de natuur pompen???
  Die groene speeltuintjes voor alle onderzoekers, deskundigen, biologen, wetenschappers enzzzz kost ons vrachten met geld. Die paar honderd miljoen voor de aanleg is dan nog niet zo erg, maar het jaarlijks terugkomende onderhoud uitgevoerd door een stel kneuzen kost ons klauwen met geld !

 • no-profile-image

  Bert T

  De heer Witteman vergeet dat met name mevrouw Laura Bouwmeester (destijds gedeputeerde PVDA) het project Oostvaarderswold zou en moest doordrukken, zodat er over tig jaar een viaduct naar haar vernoemd kon worden. Mensen denk toch eens nuchter na. Er is alleen grond aangekocht, het gebied nog niet op de kop gezet en geen infrastructurele maatregelen genomen. DRAAI HET PROJECT TERUG! Bespaard ons een bult geld!

 • no-profile-image

  En dat is niet het enige dat mevr. Bouwmeester er door heeft gedrukt. "Een echte socialist: Wij hebben de idealen, anderen mogen het betalen".

Of registreer je om te kunnen reageren.