Redactieblog

193 x bekeken

Thieme: nog strijdvaardiger geworden

Den Haag – Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) zegt niet teleurgesteld te zijn met de afwijzing van haar wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofde slacht door de Eerste Kamer.

”Ik ben juist strijdvaardiger geworden”, zegt Thieme na afloop van het debat woensdagnacht. ”Ik blijft vechten voor het wetsvoorstel. De discussie is nog lang niet afgerond”, aldus Thieme. De politica heeft niet het gevoel dat ze nu met lege handen staat. ”Ik sta niet alleen. Ik sta gedekt door een grote groep uit de maatschappij die vindt dat we het vermijdbare dierenleed van onverdoofde slacht moeten stoppen.”

Thieme reageert wel fel op het besluit van PvdA om unaniem tegen het voorstel te stemmen. ”Kennelijk vindt de PvdA-fractie dat het extra dierenleed van onverdoofd slachten aanvaardbaar is.”

Hoewel de politica verrast is over het onverwachte voorstel van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw om tot een convenant te komen met religieuze organisaties en slachterijen ter verbetering van het dierenwelzijn, is Thieme niet verbaasd over de inhoud. ”Dit past precies bij dit kabinet. Ze laten alles over aan de sector zelf. De ervaring leert dat er dan niks van terecht komt”, aldus de politica.

Thieme heeft niet veel vertrouwen in het voorstel van Bleker. ”Hij komt nu met ferme taal en doet alsof hij het probleem heeft opgelost. Maar tijdens het debat hier in de Eerste Kamer is duidelijk geworden dat je religieuze partijen niet zomaar kan dwingen tot beperking van godsdienstvrijheid. Het moet wettelijk worden vastgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.