Redactieblog

191 x bekeken

Kamermeerderheid wil decentralisatie natuur doorzetten

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat het natuurakkoord met de provincies die ingestemd hebben met het natuurakkoord door gaat.

Een motie van CDA-kamerlid Ger Koopmans hierover werd met een meerderheid van VVD, SGP, CDA en PVV aangenomen. De decentralisatie van het natuurbeleid gaat hiermee door. Voor de provincies die niet hebben ingestemd met het natuurakkoord geldt dat het Rijk de herijking moet regelen.

Ook de natuurbegroting van het ministerie van ELI werd aangenomen. Oppositiepartijen PvdA, D66 en Groenlinks legden voor de stemming een stemverklaring af.

D66 stemde tegen de natuurbegroting omdat dit volgens hen leidt tot ongelijkheid van provincies. "Daarom kunnen we hier niet aan meedoen", zegt Stientje van Veldhoven. "Door dit natuurbeleid verloedert natuur in Nederland en moeten mensen straks toegang gaan betalen om van de natuur te genieten. PvdA vindt deze bezuiniging onverantwoord, daarom stemmen we tegen", laat PvdA-kamerlid Lutz Jacobi weten.

Ook Groenlinks gaf een stemverklaring. "Er wordt fors bezuinigd op natuur. Het afgedwongen natuurakkoord met provincies ligt inmiddels aan flarden. Zelfs provincies die wel instemmen weten niet waar ze aan toe zijn. Deze begroting kan pas worden vastgesteld als provincies weten waar ze aan toe zijn", liet Rik Grashoff weten.

De begroting werd desondanks met een kleine meerderheid aangenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.