347 x bekeken

Einde weerverzekering

agd.media
De onderlinge brede weerverzekering OWV is ter ziele. Er is te weinig deelname om de verzekering in de benen te kunnen houden.

Zelfs een forse overheidsbijdrage vanuit Brussel, van krap 11 miljoen euro per jaar, heeft deze vorm van collectieve risico-afdekking niet kunnen redden. Aan te hoge premies kan het haast niet liggen. De overheid vergoedt tot 60 procent van de premie. Gunstiger kan het niet worden. Blijkbaar hebben telers geen behoefte aan een verzekering tegen weerschade. Ze nemen het risico liever zelf.

Wie er heimelijk op rekent dat de overheid tóch wel bijspringt bij noodweer, komt hoogstwaarschijnlijk bedrogen uit. Dat was vroeger, de tijden zijn veranderd. Politiek draagvlak voor schadevergoeding is er niet. Steun aan deze verzekering is het maximaal haalbare, bleek enkele jaren geleden al toen deze regeling in de steigers werd gezet.

Er zijn nu nog twee verzekeraars die een brede weerverzekering aanbieden. Zij kunnen dit alleen doen omdat ze ook andere verzekeringen hebben, en dit in hun pakket kunnen meenemen. Die ondernemers die toch het risico niet zelf willen dragen, moeten zich daar aanmelden. Voor de rest geldt: vrijheid, blijheid en bij zwaar weer: hopen dat het overwaait.

Of registreer je om te kunnen reageren.