247 x bekeken 4 reacties

Waterschappen behouden

agd.media
Er lijkt een politieke meerderheid voor afschaffing van de waterschappen. D66 heeft een motie ingediend die brede steun geniet. Voor daadwerkelijke afschaffing is gelukkig meer nodig, onder meer een grondwetswijziging. Duidelijk is dat het maatschappelijk draagvlak voor deze oudste democratische instellingen van ons land dun is.

Burgers zien het nut van zo’n aparte instantie voor waterbeheer vaak niet in. De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is zeer laag, wat terecht vraagtekens plaatst bij de democratische legitimatie. En waarom moeten er zo nodig 25 schappen zijn?

Afschaffing van de schappen zou voor de landbouw een stap achteruit zijn. Ze gaan over zaken die voor boeren en tuinders van vitaal belang zijn: veiligheid, waterpeil en waterkwaliteit. De samenstelling van de besturen is zo dat de landbouw, evenals de natuur, altijd vertegenwoordigd is. Eenmaal ondergebracht bij de provincie, kunnen die belangen snel ondersneeuwen. Het is dus zaak om dat te voorkomen.

Boeren klagen graag over hun waterschap, over de kosten, over het meestal te hoge waterpeil, over de natuurjongens in het bestuur. Maar als het erop aankomt geldt voor de landbouw toch: blijf af van ’ons’ waterschap, want dat vertrouwen we meer dan Provinciale Staten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Knook

  Ik ben het er mee eens dat de waterschappen moeten blijven maar heb ook wel mijn bedenkingen over de huidige organisatie. Erg log en burocraties , moeilijk te benaderen en ik vind eigenlijk dat er veel geld op gaat aan hoge lonen, dure gebouwen enz. kortom de organisatie is op zich te duur.
  gr.Wiebe Knook

 • no-profile-image

  Knook

  Ik ben het er mee eens dat de waterschappen moeten blijven maar heb ook wel mijn bedenkingen over de huidige organisatie. Erg log en burocraties , moeilijk te benaderen en ik vind eigenlijk dat er veel geld op gaat aan hoge lonen, dure gebouwen enz. kortom de organisatie is op zich te duur.
  gr.Wiebe Knook

 • no-profile-image

  Willem Boer


  De waterschappen moeten blijven. Voorwaarden zijn een eigen belastingstelsel en directe verkiezingen.
  Om de nodige gebiedskennis in deze functionele overheid te behouden niet verder opschalen. Wel moeten de waterschappen blijven bij hetgeen waarvoor ze zijn opgericht. Een behartigen van de kerntaken en waken geen natuurorganisatie te worden.
  Wel nodig is een nog scherper verantwoord financieel beleid, dit vooral door minder theoretische maar meer practische benadering.

 • no-profile-image

  demelkboer

  in de huidige waterschappen heerst ,alleen maar de top en management dat veel praat en weinig zegt, en er alleen maar is voor de bonus, en wij als boeren en burgers veel geld moeten ophoesten voor deze geldverslindende organisatie dus kan wel ondergebracht worden bij de bv provincieen /waterstaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.