209 x bekeken 2 reacties

Veiliger trekkerverkeer

agd.media
Grote landbouwmachines op de weg boezemen andere weggebruiker angst in. Gelukkig is het niet zo dat trekkercombinaties oververtegenwoordigd zijn in de ongevalsstatistieken. Toch is het landbouwverkeer een probleem op de weg.

Vooral fietsende kinderen zijn kwetsbaar. Van lieverlede zijn landbouw- en verkeersorganisaties ertoe overgegaan om kinderen hesjes uit te delen zodat ze beter zichtbaar zijn voor trekkerchauffeurs. Dat kan natuurlijk niet de oplossing zijn. Het probleem zit niet bij de kinderen, maar bij de trekkers.

Meer structurele initiatieven zijn er ook. In Zeeland heeft de provincie actief 45 gevaarlijke knelpunten benoemd die ze gaat aanpakken. Er komen passeerstroken en te drukke wegen, waar inhalen onmogelijk is, worden voor landbouwverkeer ontoegankelijk gemaakt. Andere wegen worden juist opengesteld.

Dit is een stap de goede kant op. De impact van de aanwezigheid van landbouwmachines mag ons niet zomaar overkomen, daar moeten we structureel rekening mee houden, is de houding van de provincie. Die instelling valt toe te juichen.

Maar er is nog meer nodig. Invoering van een echt trekkerrijbewijs, bijvoorbeeld, en eindelijk duidelijkheid over de maximum snelheid. Hierover wordt nu al jaren gesteggeld. Het is te gek voor woorden dat hier maar geen duidelijkheid over komt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Waarom krijgt weer de trekker (landbouw) de Zwarte Piet. Ik kan groen en geel ergeren aan de schatjes die met 3 of meer naast elkaar rijden en weigeren achter elkaar te fietsen. Hir kan de boer echt niets aan doen, hier moet de opvoeder / ouder ingrijpen. Helaas deze groep is van mening dat een ander hun kids moet opvoeden en moet terug fluiten. Helaas als je dat doet krijg je de papa aan de deur met een grote mond of erger. Dus wijzen we de boer of de buschauffeur maar aan zijn niet zo heethoofdig als de fietsende jeugd en hun ouders. Waarom moet in Nederland nooit de oorzaak worden aangepakt maar wordt het gevolg bestreden.

  • no-profile-image

    Landbouwverkeer is zo onveilig dat in het donker aanrijdingen plaatsvonden kwam door een auto, omdat de automobilist de te slecht of helemaal geen verlichte groep kinderen niet of te laat zag om nog te kunnen ontwijken. Behoren auto's dan ook tot de landbouwverkeer? Nee maar wel een veel groter risico.

Of registreer je om te kunnen reageren.