Redactieblog

264 x bekeken

Uit de brand

’Morgen komt de brandweer”, zegt Michel. ”Oh, net zoals bij Pieter vorige week?”, vraag ik hem. Waarbij hij me niet-begrijpend aankijkt. ”Toen hebben ze toch brandblussers bij hem geplaatst?”, maak ik mezelf duidelijk. En dan valt het kwartje. Maar hoewel ook wij voor de bedrijfsvergunning verplicht zijn om brandblussers en een evacuatieplan te hebben, is dat deze keer niet de reden voor hun komst.

Ze waren vorige week bij de buurman om zijn drinkwaterput leeg te zuigen en schoon te spuiten. Door de droogte stroomde daar namelijk nog maar mondjesmaat water in. Toen Michel ze daar bezig zag, kwam hij op het idee om te vragen of ze ons ook wilden helpen met ons waterprobleem. Want de oude, communistische put met leidingen zat nog steeds verstopt. En met onze oude giertank lukte het ons maar niet om hem door te blazen. Met zo’n enorme brandweerslang moest dat toch wél lukken?

Ze beloofden te komen en noemden zelfs een tijdstip. Nu vind ik dat normaal al hilarisch hier, omdat toch niemand zijn afspraken nakomt. Maar hoe kunnen ze nu weten of ze dan niet ergens een brandje te blussen hebben?

Afin, de volgende dag komen ze. Slechts drie kwartier te laat. In een brandweerauto die net zo oud is als ikzelf! En in burgerkleding, denk ik eerst. Maar dan zie ik dat het hun versleten brandweerpakken zijn. De mannen zijn er niet minder joviaal om en stralen een oervertrouwen uit in henzelf en hun prehistorische wagen. Dat moet ik nog zien!

Ze rijden achter Michel aan over de hobbelige zandweg en komen na twintig minuten alweer terug. Dat betekent óf dat er een groot probleem is óf dat die oude wagen meer in zijn mars heeft dan ik dacht. Met grijnzende gezichten stappen de mannen uit: Gelukt! En ik begin vanzelf mee te stralen.
Even later zitten we heerlijk in het zonnetje met een kop koffie na te kletsen. Ze vertellen dat ze inderdaad wel toe zijn aan een nieuwe auto, maar dat de gemeente liever haar geld uitgeeft aan de komende verkiezingen. We beloven eens in Nederland rond te vragen. Wie weet kunnen we dan hén wel uit de brand helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.