356 x bekeken 2 reacties

Samen in de mest

agd.media
NVV en LTO duiken samen in de mestverwerking. Voor 1 januari 2015 moet de varkenshouderij zijn mestprobleem hebben opgelost. Zo niet, dan dreigt inkrimping van de veehouderij via andere wegen.

De sector wil graag af van de hoge mestafzetkosten en het stelsel van productierechten. De mestafzetkosten wegen steeds zwaarder in de bedrijfsvoering. Als er via mestverwerking een situatie kan worden bereikt waarbij de mineralen uit de mest weer tot waarde kunnen worden gebracht, wordt het bedrijfsvoeringsplaatje voor de varkenshouders heel anders.

Er zijn diverse initiatieven in de sector, maar er moet nog heel veel gebeuren voordat het mestprobleem definitief onder controle is. Er heerst her en der scepsis of het op tijd zal lukken in de relatief korte periode die er nog is. De Rabobank heeft zich al openlijk aangegeven er nauwelijks in te geloven.

Dat LTO en NVV nu op dit punt willen samenwerken is een goede zaak. Het geeft aan dat de urgentie van het probleem is doorgedrongen bij beide organisaties en dat zij onderkennen dat dit dossier zich niet leent voor vliegenafvangerij. Daarmee wordt ook gehoor gegeven aan achterban, die steeds meer oproept tot samenwerking.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Waarom moet het eerst verwerkt worden tegen hoge kosten? De mineralen hebben nu toch diezelfde waarde?

  • no-profile-image

    Ik zie het niet zitten voor mineralen eruit te halen vervolgens op transport en elders uit strooien. Dit kun je met een klein gedeelte hoog waardig kippenmest zoals nu gebeurt.Maar varkens en rundermest gewoon hygeniseren en weg is de goed koopste en beste manier.

Of registreer je om te kunnen reageren.