Redactieblog

343 x bekeken 1 reactie

Luisteren naar de maatschappij

"We kunnen willen of niet, maar de maatschappij bepaalt welke kant het uitgaat met landbouw", zegt Hanna.

"Je ziet de bewegingen. De Partij van de Dieren staat in de peilingen op een verdubbeling van het aantal zetels. De andere partijen in de Tweede Kamer worden steeds kleurlozer wat de landbouw betreft. Ook een grote partij, de PvdA, keert zich er van af. Alleen het CDA heeft nog mensen die zich inzetten voor de boer."

Ik knik: "Zo is het. Alleen maak je een denkfout. Men is niet tegen de landbouw, maar tegen de wijze waarop wij ons vak uitoefenen. Wij zijn te traditioneel. Luisteren te weinig naar de maatschappij."

"Een rare kwaal van boeren", stemt Hanna in. "We verzetten ons tegen echte veranderingen. Dat willen we alleen als er voor betaald wordt. Een sterk voorbeeld is Jan van Weperen, die het prima vindt dat weidemelk beter betaald wordt, mits het direct uit de markt komt. Dat prijsvorming ook te maken heeft met het algemene beeld van de boer wil er bij hem niet in. Daarom kraakt hij het duurzaamheidbeleid van FrieslandCampina ook af."

Zo is het. Het valt op dat boeren zich het heft uit handen laten nemen. Naast FrieslandCampina is het Vion die de regierol in de keten voor de aanpak van antibiotica op zich neemt. Gewoon door geen dieren meer af te nemen, die niet voldoen aan de door Vion gestelde eisen. De boer heeft er weinig meer over te vertellen.

"We raken steeds meer de zeggenschap kwijt", zegt Hanna. "Wij verliezen ons in onderling gekrakeel over de regelingen van onze coöperaties en afnemers over een centje meer of minder. Over de wezenlijke zaken die spelen laten we anderen beslissen. En ondertussen verspelen we als kibbelende en klagende boeren veel goodwill".

Daar heeft Hanna een punt. Noud Jansen, boer en voorzitter van LLTB, is wat dat betreft een inspirerende voorman. Hij vindt dat we met het huidige kabinet onze kansen moeten pakken. Dat biedt ruimte voor ondernemen. Maatschappelijke acceptatie moeten we zelf voor zorgen. Ik ben het van harte met hem eens.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Groot gelijk door te stellen dat de maatschappij bepaalt, maar laat we even duidelijk zijn, dat die mening van die maatschappij gevormd is. Vraagt men bijvoorbeeld door bij de burger, waarom de koeien buiten moeten lopen, dan krijgt men steevast de opmerking dat het zo zielig is voor de koeien altijd binnen en dat het veel beter is voor het welzijn van de koeien. Niets is echter minder waar. Met het natte zomer nog in het geheugen was het verdomd moeilijk de koeien in de weide gezond te houden en waar praten we eigenlijk over. Zes uur gedurende 120 dagen is slechts 1\12 deel van het jaar. Welzijn op stal is dus van veel groter belang. Maar zoals gezegt, de opinie wordt gemaakt, ook o.a. door het LTO, door in de Amsterdamse grachten rond te bazuinen dat zij er voor gaan om de koeien buiten te laten, in plaats van te zeggen. Kom maar kijken burger en overtuig u er van dat het binnen prima voor elkaar is.
    Wat het duurzaamheidsplan van Friesland betreft. Al die overbodige regelgeving zal er juist toe lijden dat er veel van die kleinere bedrijven, net die met weidegang de Pijp aan Maarten zullen geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.