185 x bekeken

Fusie moest te snel

agd.media
De leden van DOC hebben gesproken. De fusie met het Duitse DMK gaat niet door.

Er is wel een meerderheid voor de samenvoeging, maar die is statutair te klein om de operatie goed te keuren. De uitslag van de stemming, donderdagmiddag in Zwolle, is een forse domper voor het bestuur van de Hoogeveense coöperatie. Het is op zijn zoektocht naar bestaanszekerheid voor de lange termijn gestuit op scepsis bij een te groot aantal leden.

In de aanloop naar deze cruciale bijeenkomst kwam naar buiten dat de informatievoorziening naar de leden niet optimaal is geweest. DOC-boeren die normaliter altijd de kaken stijf opelkaar hielden naar de buitenwereld, uitten nu hun onvrede over de gang van zaken. Voornaamste klachten: te weinig cijfermatige informatie over de kansen en risico’s van de fusie en te weinig tijd om erover na te denken. Daar kwam overheen dat Deltamilk een balletje opgooide en zei meer te willen betalen voor de DOC-melk dan de Duitsers.

Hoe nu verder met DOC? Zelfstandig blijven is te riskant, vindt het bestuur. Eén les is er wel te leren. Bij een volgend ingrijpend toekomstplan is het zaak de leden tijdig en uitgebreid te informeren en ze tijd te geven om zich een oordeel te vormen. Anders gaan ze niet mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.