215 x bekeken

Euro verdringt voedseldebat

agd.media
George Papandreous gevecht voor zijn politieke toekomst raakt niet alleen de Grieken, Angela Merkel en Nicolas Sarkozy, maar treft vooral ook miljoenen armen in de wereld.

Het Griekse referendum over de bezuinigingen dreigt het debat over de voedselcrisis op de G20-top die donderdag in Cannes begint, te verdringen.

Volgens cijfers van de Wereldbank zijn de voedselprijzen nog altijd hoog en extreem beweeglijk. Topman Robert Zoellick spreekt nog steeds van een crisis. De prijzen liggen weliswaar 5 procent lager dan de piek in februari, maar nog altijd 19 procent hoger dan in 2010.

De wereldleiders zouden in Cannes opnieuw praten over de voedselprijzen. In Parijs spraken zij eerder dit jaar al af meer openheid te verschaffen over voorraden en productieniveaus; belangrijke oorzaken van grote prijsschommelingen. Op de agenda in Cannes staan dit keer onder meer speculatie en de subsidies aan biobrandstoffen. Biobrandstoffen zijn een concurrent van voedselgewassen.

Veel landen, waaronder Nederland en de VS, willen landbouw in ontwikkelingslanden steunen in plaats van telkens voedselhulp te geven. Het zijn belangrijke principiële discussies. De kans is reëel dat de leiders op de G20-top daar nu niet aan toekomen. Politieke leiders moeten ook uit naam van de armsten de druk op Papandreou opvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.